Macht religieuze politie Saoedi-Arabië ingeperkt

Ze mogen nu alleen nog hun waarnemingen doorgeven aan de gewone politie. Hun praktijken zijn berucht.

Mutawa's vertellen vrouwen dat ze niet mogen schommelen. Screenshot Al Sada

De bevoegdheden van de religieuze politie in Saoedi-Arabië worden ingeperkt. Dat heeft het officiële Saoedische persbureau dinsdag gemeld. De agenten van de zedenpolitie, de mutawa, mogen niet meer zelf mensen arresteren of achtervolgen. Ze moeten hun waarnemingen nu doorgeven aan de gewone politie of andere veiligheidsdiensten.

De mutawa zijn berucht. In februari zou een aantal agenten zijn gearresteerd nadat ze een jonge vrouw hadden mishandeld. In 2013 werden vier agenten ervan beschuldigd een dodelijk auto-ongeluk te hebben veroorzaakt, bij een achtervolging van twee broers die hun muziek niet zachter wilden zetten.

De mutawa was altijd onaantastbaar, maar al eerder werd gesproken over indamming van het machtsmisbruik. In maart 2002 vloog een meisjesschool in de heilige stad Mekka in brand. Plaatselijke kranten meldden toen geschokt dat de religieuze politie meisjes die in paniek naar buiten waren gerend, weer naar binnen had geslagen omdat ze niet eerst hun verplichte islamitische kleding hadden aangetrokken. Vijftien meisjes stierven.

    • een onzer redacteuren