Diepe politieke crisis is weer terug door ingrijpen president in strafonderzoek

De Macedonische president Gjorge Ivanov kondigde dinsdag een generaal pardon aan voor alle politici naar wie een onderzoek loopt wegens kiesfraude, marteling van politieke tegenstanders en een waslijst van andere misdaden. Daarmee dreigt de terugkeer van de diepe politieke crisis die ontstond toen de sociaal-democratische oppositiepartij SDSM vorig jaar een reeks opnames lekte. Daarop lijken talrijke politici van Ivanovs nationalistische partij VMRO-DPMNE hun betrokkenheid te bespreken bij de onderzochte vergrijpen. De opnames waren de basis voor het werk van een speciale aanklager. Die was aangesteld als onderdeel van een deal tussen het in januari afgetreden kabinet van premier en VMRO-leider Nikola Gruevski en de oppositie. Het akkoord, bemiddeld door de EU en de VS, zou bovendien de weg banen voor hervormingen om toekomstige kiesfraude te verhinderen en nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. De deal was al op sterven na dood sinds VMRO vorige week eenzijdig besloot die nieuwe stembusgang te organiseren in juni. De SDSM riep een boycot uit zolang de hervormingen uitblijven om eerlijke verkiezingen te garanderen. Na de uitspraken van Ivanov gingen de oppositie en protestgroepen dinsdagavond uit protest direct de straat op in de hoofdstad Skopje.