Leger VS als gulle gastheer

Austin Stowell

Op de dvd-party voor Bridge of Spies op een Californische luchtbasis.

De sfeer op de Californische luchtmachtbasis Beale doet nogal denken aan Top Gun. Motoren van zwarte U2-spionagevliegtuigen grommen. De geur van kerosine hangt boven de verhitte landingsbaan. Bezonnebrilde piloten in groene overalls pesten elkaar: „Hee, mijn moeder parkeert haar Ford beter dan hoe jij die kist neerzette.” En het Hollywoodgevoel wordt nog verder verstrekt door een bezoek van Austin Stowell (32). Goed, een B-acteur, maar met sterke bijrollen (Whiplash) lijkt hij op weg te zijn naar de A-list.

‘Wegblijven!’ suggereren de checkpoints rond Beale Air Force Base. Maar Bridge of Spies van Steven Spielberg werd er deels opgenomen, met Stowell in de rol van U2-piloot Gary Powers. Nu willen de producenten én het leger aandacht trekken voor het Koude-Oorlogsdrama.

In de film wordt Powers neergeschoten boven de Sovjet-Unie, waarna het diplomatieke hoogspel rond zijn vrijlating begint. Austin Stowell: „Toen ik het scenario las en zag dat ze wilden filmen op een echte basis, explodeerde mijn brein, man!”

Voor de bioscooprelease komen regisseur Spielberg en hoofdrolspeler Tom Hanks zelf opdagen. Maar wat als de dvd wordt uitgebracht, vorige week ook in Nederland? Op naar Beale, om wat belangstelling bij de media te kweken. De vlieg- en crashscènes hadden best met special effects kunnen worden opgenomen, maar Spielberg mikte op authenticiteit. En het leger zegt zelden nee tegen een gezamenlijk project met zo’n legendarische regisseur. De krijgsmacht en ook de CIA zijn immers tevreden over de aloude samenwerking met Hollywood – wat critici propaganda noemen.

Stowell en Spielberg mochten vier dagen filmen tussen de spionagetoestellen, samen met echte U2-piloten. Die lopen vandaag rond om uit te leggen dat geen vliegtuig moeilijker te landen is dan de U2. En dat ze met de vliegmachines vooral „heel goed werk” doen door humanitaire missies te ondersteunen. En zo is de dvd-release-party op Beale een Top Gun-achtige co-productie van Hollywood en de US Military. Stowell, met zijn arm om de schouders van een piloot: „Dit zijn mijn buddies.

    • Diederik van Hoogstraten