Knot voorziet ‘ongelukken’ door lage hypotheekrente

De president van De Nederlandsche Bank waarschuwt huizenkopers: voer eerst een persoonlijke ‘stresstest’ uit.

DNB-president Klaas Knot tijdens een rondetafelgesprek over het ECB-beleid.
DNB-president Klaas Knot tijdens een rondetafelgesprek over het ECB-beleid. Foto ANP / Koen van Weel

Nederlandse huishoudens kunnen in de problemen komen als de hypotheekrente op den duur weer gaat stijgen. Dit stelde de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Als huizenkopers alleen kijken naar de huidige rentestand „gaat dit tot ongelukken leiden”, zei Knot. Huishoudens die “een bepaald deel van het inkomen” aan wonen willen uitgeven en een hypotheek afsluiten met een rente van bijvoorbeeld 2 procent, moeten daar goed over nadenken, vindt hij.

„Mensen moeten een stresstest op zichzelf uitvoeren. Kan ik de hypotheek ook nog betalen als de rente naar 3, 4, 5 procent gaat?”

‘Niet te rijk rekenen’

Ook overheden moeten goed opletten dat ze zich niet al te rijk rekenen, waarschuwt Knot. Nu nog kunnen ze tegen zeer lage rentes obligaties uitgeven. “Maar is die situatie over een tijdje nog steeds zo comfortabel, als de rente teruggaat naar een normaal niveau?”
Overigens verwacht Knot niet dat de rente „op korte termijn” omhoog gaat. De rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB), die doorwerken in de hypotheekrentes, blijven nog wel even laag, denkt Knot.

Knot is het, als lid van het ECB-bestuur, niet eens met de massale aankoop van staatsobligaties door de ECB, zo herhaalde hij nog eens, maar hij kan zich wel vinden in de gunstige leningen die de ECB verstrekt aan de bankensector.

‘Lage rente niet alleen schuld ECB’

Knot verdedigde de centrale bank tegen de felle kritiek van Kamerleden als Pieter Omtzigt (CDA), die vinden dat de ECB handelt in strijd met haar mandaat. Volgens Knot mag de ECB doen wat zij nu doet om de inflatie op het gewenste niveau van vlak onder de 2 procent te krijgen, ook al is hij het niet met alle maatregelen eens. “De effectiviteit van het beleid doet niets af aan de legaliteit”.

De huidige extreem lage rente, die de kapitaalpositie van Nederlandse pensioenfondsen raakt, is niet alleen de schuld van de ECB, zei Knot. De ECB-rente (nu 0 procent) weerspiegelt de onderliggende marktrente, die laag is vanwege onder meer demografische ontwikkelingen. “Centrale banken zijn acteurs in een stuk waar we niet de regie voeren.”