Juncker kritisch over Turkije in satirerel

Turkije wil dat Duitsland de komiek Böhmermann gaat vervolgen nadat hij in een tv-uitzending Erdogan beledigde.

De voorzitter van de Euroepse Commissie, Jean-Claude Juncker, reageerde in het Europees Parlement over de satirel tussen Duitsland en Turkije.
De voorzitter van de Euroepse Commissie, Jean-Claude Juncker, reageerde in het Europees Parlement over de satirel tussen Duitsland en Turkije. Foto Vincent Kessler/ Reuters

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, is zeer verbaasd over de rel die is ontstaan rond een satire van de Duitse komiek Jan Böhmermann die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bespotte.

In een debat in het Europees Parlement in Straatsburg zei Juncker woensdag dat “dit ons niet dichter tot elkaar brengt, maar juist verder verwijdert”.

‘Turkije moet EU tegemoet komen in persvrijheid’

Turkije verzocht Duitsland om aangifte te doen van belediging van een staatshoofd. Voor vervolging moet de Duitse regering toestemming geven. Böhmermann las in het tv-programma Neo Magazin Royal op de Duitse zender ZDF een schimpgedicht over de Turkse president. Hij maakte hem uit voor een pedofiel met verschrompelde ballen, die ook seks met dieren heeft, om precies te zijn “fellatio met honderd schapen”.

Met het gedicht stelde hij de vrijheid van de satiricus in Turkije en Duitsland aan de orde, zo schreef onze Duitslandcorrespondent Juurd Eijsvoogel.

“Het was duidelijk dat de komiek niet alleen Erdogan voor schut wilde zetten, maar vooral ook de Duitse regering uitdaagde.”

Volgens Juncker wordt er in de onderhandelingen met Turkije over mogelijke toetreding tot de EU, dat onderdeel is van het onlangs gesloten migratieakkoord, niet getornd aan persvrijheid. “Turkije zal ons tegemoet moeten komen”.

De EU liet zich twee weken geleden ook al kritisch uit over Turkije nadat ze de Duitse ambassadeur op het matje hadden geroepen vanwege het politieke spotlied ‘Erdowo, Erdowie, Erdogan’.

Böhmermann krijgt politiebewaking

De komiek Böhmermann heeft politiebewaking gekregen, zo meldt het Duitse tijdschrift Focus.

In de officiële Turkse reacties overheerst woede. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus noemde zijn gedicht “een misdaad tegen de menselijkheid”. De advocaat van Erdogan, Michael-Hubertus von Sprenger, wil alle rechtsmiddelen benutten om Erdogans recht te halen. Dat zei hij dinsdagavond tegen de Duitse omroep ZDF. De advocaat rekent niet op een zware straf voor Böhmermann, maar wel “een die hem op het rechte pad kan terugbrengen om de satire te beoefenen en niet de onbeschofte belediging”.

    • Huib de Zeeuw