Afzetting Braziliaanse president Dilma Rousseff is een stap dichterbij

De mogelijke afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff is een stapje dichterbij. Maandagavond stemde een parlementaire commissie in met het voortzetten van de afzettingsprocedure. Zondag stemt het hele Braziliaanse lagerhuis over de kwestie, waarna de Senaat beslist of er een rechtszaak tegen Rousseff komt. Rousseff en haar regering worden ervan verdacht regels te hebben overtreden om problemen met de Braziliaanse begroting te maskeren. Ook wordt haar en haar ministers corruptie verweten. Vorige maand trok de grootste coalitiepartner van Rousseff, de Democratische Partij (PMDB), zich terug uit de regering. Daardoor is de president – zelf lid van de Arbeiderspartij (PT) – in het lagerhuis niet langer zeker van een meerderheid. Rousseff ontkent alle aantijgingen en spreekt van een coup. Vicepresident Temer zou uit zijn op haar functie. (NRC)