‘Ik wil boeken uitgeven die ik belangrijk vind’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Jurgen Maas (47) stopte als radiomaker en werd uitgever.

Dieptepunt: „Als een boek de eerste twee weken geen aandacht krijgt in de media, verkoop je niks of nauwelijks.”

Hoogtepunt: „Het feit dat ik nu poëzie kan uitgeven over het conflict in Syrië. En dit jaar had ik voor het eerst een bestseller”

Dít moet worden uitgegeven

„Op een festival in 2013 hoorde ik de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun zijn werk voordragen. Hoewel nog geen kenner van poëzie, was ik toch meteen overdonderd: wauw, wat een uitzonderlijke manier om over het conflict in Syrië te vertellen. Op dat moment realiseerde ik me opnieuw waarom ik uitgever wilde worden, dít moest worden uitgegeven. Almadhoun zou een van mijn eerste auteurs worden.”

Niet het eeuwige leven in de journalistiek

„Het idee om uitgever te worden speelde de jaren daarvoor al door mijn hoofd. Ik houd van literatuur en ik wist dat ik niet het eeuwige leven had in de journalistiek. De omroep waar ik al veertien jaar werkte als radiopresentator, verslaggever en eindredacteur kreeg steeds minder zendtijd en na een reorganisatie heb ik Uitgeverij Jurgen Maas opgericht.”

Bestseller

„Ik begon in een tijd dat de boekenverkoop op een dramatisch dieptepunt stond en toch geloofde ik dat het me ging lukken. Het eerste jaar leed ik verlies, het tweede jaar maakte ik al een beetje winst en dit jaar heb ik voor het eerst een bestseller: Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi. Mijn salaris is nog altijd een stuk lager dan vroeger maar dat vind ik niet zo erg. Ik wil boeken uitgeven die ik belangrijk vind.”

Soms kriebelt het wel

„Soms ga ik nu met auteurs mee naar radio-interviews en dan kriebelt het wel weer even om op de plaats van de interviewer te gaan zitten. Op het juiste moment de juiste vraag moeten stellen, daar denk ik met veel plezier aan terug. Maar ik zie de journalistiek vooral ook als een goede leerschool voor wat ik nu doe: zowel in de literatuur als in de journalistiek moet je veel mensenkennis hebben, je vertelt de verhalen van anderen.”

    • Adinda Akkermans