Hoger beroep over gelekte stukken Holleeder-dossier

Sebastiaan Beens zette links naar het al eerder gelekte dossier op zijn site. Volgens de rechtbank komt daarmee het onderzoek naar Holleeder in gevaar.

Willem Holleeder in april 2013, bij de rechtbank in Haarlem.
Willem Holleeder in april 2013, bij de rechtbank in Haarlem. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Sebastiaan Beens, die links naar het al eerder gelekte Holleeder-dossier op zijn website zette, gaat in hoger beroep. De rechtbank in Arnhem besloot vorige week dat hij getuigenissen van Willem Holleeder, de zussen Sonja en Astrid en ex-vriendin Sandra den Hartog van zijn site moest halen.

De dossiers over het proces waren via de site van Beens te downloaden, nadat de rechter eerder had besloten dat misdaadjournalist en ex-crimineel Martin Kok die dossiers van de site Vlinderscrime.nl moest halen. Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeder voor zijn betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen, als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard. De rechter is het daarmee eens. Beens werd veroordeeld tot een dwangsom van 10.000 euro voor elk uur dat hij de informatie online zou laten staan.

Lees een interview met Astrid Holleeder: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’

Zijn advocaat, Sébas Diekstra, zegt dat Beens zich met name niet kan vinden in het feit dat het doorverwijzen naar andere websites met de stukken wordt verboden. Volgens Beens zijn de getuigenissen namelijk ook zonder zijn hyperlinks te vinden.

In een verklaring schrijft Beens:

“Het is naar mijn idee niet aan de overheid om te bepalen wat een burger wel of niet mag delen als het al eerder is gepubliceerd en nog steeds te vinden is. Dan ligt het immers al op straat.”

Holleeder staat terecht voor zijn betrokkenheid bij een reeks van criminele afrekeningen, namelijk de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, John Mieremet en Thomas van der Bijl. Zijn zussen en ex-vriendin hebben belastende verklaringen afgelegd.