Hier kost uitstelgedrag geld

Ben je het ook helemaal zat, die collega die al eeuwen bezig is een boek te schrijven en daar te pas en te onpas over begint? Tijd om er eens een pot geld op in te zetten. Ofwel hij doet dit voor een afgesproken tijdstip, of hij betaalt je een flink bedrag (of hij doet hier niet aan mee en houdt zijn mond). En ook als je zelf een stok achter de deur nodig hebt – de scriptie die af moet, het allesomvattende afdelingsrapport, de open sollicitatie op je droombaan – kun je geld gebruiken als motivatie. De site met de welluidende naam gofuckingdoit.com houdt mensen aan hun belofte. En daarmee hebben ze gelijk ook de beste motivatie te pakken, want uit alle psychologische testjes blijkt dat mensen veel gemotiveerder zijn als er iets te verliezen valt dan wanneer ze iets kunnen winnen. Bij het opgeven van de uitdaging, geef je ook een creditcard door waarvan het geld wordt afgeschreven. En je benoemt een supervisor die controleert of jij je doel haalt. Waar dat geld dan heen gaat als je het doel niet haalt, blijft wat vaag, maar waarschijnlijk krijgt de slimme bedenker van de site het. Alleen maar beter, dat gun je hem of haar niet, dus zorg je dat je het doel haalt.