Olieprijs trekt flink aan

De olieprijs lijkt op de weg terug. Dinsdag bereikte een vat ruwe Noordzee-olie (Brent) een prijs van bijna 45 dollar. Het voorlopig dieptepunt was midden januari, toen de prijs daalde tot 28 dollar per vat. De toenemende vraag loopt vooruit op mogelijke productieafspraken tussen de olielanden die zondag overleggen in Qatar. Volgens persbureau Reuters zouden Saoedi-Arabië, leider van het Opec-kartel, en Rusland (geen Opec-lid) het onderling eens zijn om hun productie te bevriezen. De landen zouden hebben afgesproken om een definitief besluit niet langer te laten afhangen van Iran dat, sinds het internationale embargo is opgeheven, juist meer olie op de markt wil brengen. Intussen lijken ook de Verenigde Staten de productie te temperen, waardoor het wereldwijde overaanbod afneemt. Door dat overaanbod kelderde de olieprijs in anderhalf jaar van 115 naar 28 dollar per vat.(NRC)