Fransman Benzema niet naar EK wegens afpersingszaak

Hij zou niet in de selectie terug kunnen keren zolang de zaak nog loopt, dus zijn kans op deelname was al heel klein.

Benzema tijdens een oefenwedstrijd tegen Armenië.
Benzema tijdens een oefenwedstrijd tegen Armenië. Foto Valery Hache / AFP

De Franse topspits Karim Benzema zal komende zomer niet schitteren op het EK voetbal in eigen land. Hij wordt niet geselecteerd, zo maakte hij zelf bekend op Twitter. Sinds december is hij niet meer uitgekomen voor het Franse elftal, omdat hij verdacht wordt van afpersing van medespeler Mathieu Valbuena.

Twitter avatar Benzema Karim Benzema Malheureusement pour moi et pour tous ceux qui m’ont toujours soutenu et supporté. Je ne serai pas sélectionné pour notre Euro en France…

Na de tweet van Benzema kwam de Franse voetbalbond met een verklaring. Volgens persbureau AFP staat daar in dat “de spelers in staat moeten zijn in en rond de groep aan eenheid te werken.”

Dat Benzema zal ontbreken in de Franse selectie komt niet onverwacht. Na zijn verbanning in december werd al bekendgemaakt dat Benzema niet meer opgeroepen zou worden zolang de afpersingszaak tegen hem loopt.

Lees ook over hoe de Fransen tegen Benzema aankijken: ‘Geen goed Fransman, een crimineel’

Omgangsverbod

De verdenking is dat Benzema zijn teamgenoot Valbuena van het Franse elftal afgeperst heeft. In oktober tijdens een trainingskamp dreigde Benzema een seksvideo openbaar te maken als Valbuena geen 150.000 euro zou betalen. Sinds juli loopt er ook een onderzoek naar drie andere mannen die Valbuena gechanteerd zouden hebben.

In maart gloorde er een klein sprankje hoop voor Benzema dat hij toch op het EK uit zou kunnen komen voor Frankrijk. Een omgangsverbod met Valbuena, dat ingesteld werd nadat het onderzoek begon, werd opgeheven. Daardoor hadden de twee theoretisch weer op hetzelfde veld voor hetzelfde team kunnen spelen.

    • Joram Bolle