Facebook verwijdert spotprenten over Erdogan

Het netwerk verwijderde twee cartoons en plaatste er een weer online. Er zou een fout zijn gemaakt.

President Erdogan. Foto Martijn Beekman / ANP

Facebook heeft een cartoon van Ruben L. Oppenheimer enige tijd offline gehaald, omdat die in strijd zou geweest zijn met de richtlijnen van het sociale netwerk. In de spotprent staat de Turkse president Erdogan afgebeeld terwijl hij seks heeft met het vogeltje uit het Twitterlogo. Volgens de cartoonist zelf werd de tekening verwijderd in opdracht van “Ankara”. Ook een vergelijkbare spotprent van TIJM Magazine werd weggehaald.

Woensdagmiddag werd de verwijdering van de spotprent van Oppenheimer teruggedraaid, blijkt uit een mail die de cartoonist later op zijn pagina plaatste. In de mail zegt Facebook dat er een fout is gemaakt. De spotprent van TIJM is nog altijd niet te zien.

In de cartoon van Oppenheimer heeft Erdogan, met een IS-onderbroek om zijn bovenbenen, een verschrikt kijkend Twittervogeltje in handen. Daarboven staat “Erdogan is NOT a goatfucker”.

Twitter avatar RLOppenheimer Ruben L. Oppenheimer Erdoğan is NOT a goatfucker. https://t.co/gqgW2Ak3N2

De tekst verwijst naar het satirische gedicht van de Duitse komiek Jan Böhmermann, waar Erdogan eerder al vervolging voor eiste. In het schimpgedicht wordt hij onder meer uitgemaakt voor homo en pedofiel, en voor geitenneuker.

Lees de recensie van tv-recensent Hans Beerekamp over het satirische gedicht: Geslaagde provocatie van Duitse satiricus Jan Böhmermann

TIJM Magazine

TIJM Magazine maakte over de kwestie rond Böhmermann een cartoon met eenzelfde tekst. Ook die werd van Facebook gehaald.

Facebook liet de Nederlandstalige variant staan. Twitter heeft zowel de Nederlands- als Engelstalige versie van de cartoons niet verwijderd. Een ‘gecensureerde’ versie, waarin het woord “goatfucker” deels is vervaagd, was woensdag ook nog op de Facebookpagina van Ruben L. Oppenheimer te vinden.

Oppenheimer zette zijn cartoons maandag op internet. Hij was die dag te gast bij het televisieprogramma Pauw, waar hij in debat ging met de Turks-Nederlandse Mehmet Akkoç, die de cartoons smakeloos vindt.

De tekst gaat verder onder de video.

Duitsland onderzoekt

De Duitse regering zei woensdag het Turkse verzoek om Böhmermann te vervolgen nog te overwegen, zoals maandag al bekendgemaakt was in een verklaring. Toen werd gezegd dat een beslissing enige dagen zou duren.

Eerder beklaagde Turkije zich al over het Duitse satirische liedje Erdowie, Erdowo, Erdowann. Ook daarin wordt Erdogan op de hak genomen.

    • Bastiaan Nagtegaal