Verdachte Schiphol blijkt dronken dakloze

Hij zou tegen de marechaussee in beschonken toestand hebben verkondigd dat hij een terrorist was.

De dronken man, die verkondigde dat hij een terrorist was, zit nog steeds vast.
De dronken man, die verkondigde dat hij een terrorist was, zit nog steeds vast. Foto Michel van Bergen / ANP

De verdachte die dinsdag werd aangehouden op luchthaven Schiphol in verband met een “verdachte situatie” is een 25-jarige dakloze Pool. Hij zou tegen de marechaussee in beschonken toestand terwijl hij twee grote rugzakken mee torste hebben verkondigd dat hij een terrorist was. Dat heeft de Koninklijke Marechaussee woensdag bevestigd.

Twitter avatar marechaussee Kon. Marechaussee #Marechausssee draagt zaak verdachte Schiphol over aan OM
https://t.co/vYpLWsj90e

De verdachte zit nog steeds vast. Hij is door de marechaussee overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Verschillende delen van het vliegveld, zoals parkeerplaatsen en een busplatform voor Schiphol Plaza, werden dinsdag door de Marechaussee afgezet vanwege onderzoek. Daarbij werd ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. Die controleerde de achtergebleven bagage van de aangehouden man, maar deze bleek geen explosieve of gevaarlijke stoffen te bevatten.

Leiden

Naast het incident op Schiphol deed zich rond 21.00 uur op Leiden Centraal een ‘verdachte situatie’ voor. De drie mensen die hiervoor werden aangehouden bleken een valse melding van een wapen te hebben gedaan, meldde de politie woensdag.

De politie kwam de drie op het spoor, nadat een andere reiziger 112 had gebeld om door te geven dat de melding mogelijk vals was. Er werd uiteindelijk inderdaad niets verdachts aangetroffen.

Volgens de politie zijn de drie verdachten 18 en 19 jaar oud en afkomstig uit Den Haag en Delft. Ze zitten sinds dinsdagavond vast, en worden in de loop van woensdag gehoord. De valse melding leidde ertoe dat het station van Leiden moest worden ontruimd. Alle passagiers moesten de trein van Schiphol richting Leiden uit. Een politiehond heeft de wagons doorzocht.

Voor zover bekend is er geen link tussen de twee incidenten, maar het onderzoek loopt nog. Eerdere berichten dat de verdachten in dezelfde trein zaten, kloppen niet.

    • Casper van der Veen
    • Bastiaan Nagtegaal