Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Nederlandse uitgaven voor onderzoek en innovatie te laag

Nederlandse uitgaven aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie dreigen in 2020 op het laagste niveau in twintig jaar uit te komen. Dat schrijft De Volkskrant.

Over vier jaar geeft de Nederlandse staat zo’n zes miljard euro per jaar uit aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Dat is nu nog 6,2 miljard.

In Europa is afgesproken dat het voor lidstaten redelijk is om 3 procent van het bbp te reserveren voor researchinvesteringen. Nederland paste dat zelf aan naar 2,5 procent, maar komt momenteel uit op maar twee procent. Daar zijn de investeringen van het bedrijfsleven in research en innovatie bij opgeteld, slechts 0,7% komt van de overheid.

De daling is volgens de krant opmerkelijk, omdat de economie wèl groeit en er dus meer financiële ruimte voor uitgaven zou moeten zijn.

Latijns-Amerika loopt miljoenen mis dankzij ‘Dutchland’

Twee Ecuadoriaanse miljonairs betalen graag zo min mogelijk belasting over het geld dat zij verdienen als grootaandeelhouders van een aantal van de grootste bedrijven in Ecuador. Dus huren ze een trustkantoor in, dat via een ingewikkelde financiële constructie miljoenen aan belasting ontduikt in het thuisland van het duo.

Op een formulier dat notabene bedoeld is om te voldoen aan de regels van toezichthouder De Nederlandsche Bank schrijven ze de bestemming van hun geld: ‘Dutchland’. Dat staat in nieuwe onthullingen uit de Panama Papers.

Nederland biedt rechtsvormen aan die anonimiteit en daarmee belastingontduiking en kapitaalvlucht faciliteren en speelt daarmee volgens een beleidsadviseur van Oxfam Novib een kwalijke rol als doorsluisland bij het financieel leeglopen van derde wereld landen, waardoor het voor deze landen moeilijk is hun economieën op orde te houden.

Nederlandse producten spekten de jihad-kas

Een opmerkelijk verhaal in het Algemeen Dagblad: een netwerk van Deense en Spaanse jihadisten heeft door fraude bij de in- en verkoop van Goudse kaas en Hollandse kipfilet mogelijk honderdduizenden euro’s voor de internationale jihad verdiend.

De producten werden gekocht van zeker vier Nederlandse bedrijven en in het geval van zeker één bedrijf nooit afbetaald. De zaak draait om grootschalige btw-fraude bij het nu failliete bedrijf Q Transport uit Kopenhagen.

Er is geen aanleiding om te denken dat de Nederlandse bedrijven een rol hebben gespeeld in de fraude, ze waren slechts leveranciers van producten waar vervolgens op grote schaal mee gefraudeerd werd wat betreft de betaling van btw. Volgens de Deense autoriteiten heeft de Deense belastingdienst nog vier ton tegoed van Q Transport, en particuliere hebben voor 800.000 euro aan onbetaalde rekeningen aan het bedrijf openstaan.