Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Den Haag eist subsidie terug van instellingen die hun bestuurders te veel betalen, het belastingvoordeel van het frauduleuze Volkswagen viel best mee, en twee Nederlandse vermogensbeheerders fuseren.

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Den Haag eist subsidie terug

Omdat ze hun bestuurders te veel betalen, moeten 25 (semi-)publieke instellingen in Den Haag belasting terugbetalen over 2014. Het gaat volgens de Volkskrant onder andere om Stichting Jeugdformaat, WoonZorgcentra Haaglanden en het Joods Maatschappelijk Werk.

De gemeente krijgt in ieder geval alvast 50 duizend euro terug van woningcorporatie Staedion. De bestuursvoorzitter verdiende daar in 2014 iets meer dan 250 duizend euro. Een ministerssalaris is 178 duizend euro. In totaal eist Den Haag meer dan 400 duizend euro terug van de instellingen. De Volkskrant citeert de verklaring van wethouder van financiën Tom de Bruijn.

Het is onaanvaardbaar dat bestuurders van een publieke instelling buitensporig veel geld verdienen. Het gaat immers om belastinggeld dat zo goed mogelijk moet worden besteed.

Onterechte belastingvoordeel Volkswagen valt best mee

De Tweede Kamer heeft zich rijk gerekend, schrijft Het Financieele Dagblad. Staatssecretaris van Financiën Erik Wiebes rekende uit dat het ten onrechte gegunde belastingvoordeel voor Volkswagens veel lager is dan gedacht. De overschrijding van de CO2-norm was nou ook weer niet zó hoog, schrijft de krant.

De misgelopen belastinginkomsten zijn ‘verwaarloosbaar’, volgens het FD. Het aantal dieselauto’s dat met belastingvoordeel werd verkocht, komt niet uit op 800 duizend, maar op hooguit 400 auto’s.

Vermogensbanken fuseren

Vermogensbeheerders Theodoor Gilissen en Insinger de Beaufort komen onder één dak, meldt De Financiële Telegraaf. European Private Bankers, het moederbedrijf van Theodoor Gilissen, neemt Insinger de Beaufort over.

Volgens bestuursvoorzitter Peter Sieradzki van Insinger de Beaufort is het een logische stap.

Insinger de Beaufort en Theodoor Gilissen zijn twee private banks van soortgelijke grootte in Nederland, waar vermogensbeheer een vrij kleine markt is.

Er wordt al een jaar gesproken over een overname. En het duurt nog even voor die is afgerond, zeggen Sieradzki en zijn collega van Theodoor Gilissen, Tanja Nagel, in een interview in De Telegraaf. Er wordt onder meer nog gezocht naar goede it-systemen voor beide banken worden samengevoegd.