Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Crostata met frangipane en perziken

illustratie jet peters

De crostata is nog het best te omschrijven als de Italiaanse tegenhander van de Limburgse vlaai. Het is een gevulde en lage taart, met krokante korst en vaak fruit in de vulling. In dit geval zijn dat perziken.

Zeef de bloem en meng de boter erdoor. Doe dit door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Meng zo kort mogelijk, de boter mag niet opwarmen. Het kan ook met een keukenmachine. Maal dan tot je een zanderige structuur hebt. Strooi het deeg op een schoon werkblad. Maak een kuiltje in het midden en voeg kristalsuiker, citroenrasp en eidooiers toe. Kneed dit niet te lang met je handen tot je een egaal en soepel deeg hebt. Maak een bal, druk plat en verpak in plasticfolie. Laat minstens ½ uur rusten in de koelkast.

Klop voor de frangipane de boter met de kristalsuiker romig. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg het amandelmeel toe en meng goed. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem. Bekleed de bakvorm met het deeg nadat het is uitgerold tot een dikte van ca 5 mm. Snijd het deeg langs de randen af. Verdeel de frangipane over de deegbodem. Snijd de perziken in plakjes en verdeel die over de frangipane. Strooi de geschaafde amandelen erover. Bak de taart 45 minuten. Haal de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

    • Sam de Voogt