Longreads

Een toilet op de oprijlaan door een kapotte zoekmachine

Bewoners van een boerderij in Kansas werden jarenlang onterecht beschuldigd van crimineel gedrag. Fusion zocht uit waarom.

De plaats waar de bewoners werden geplaagd door veiligheidsdiensten.
De plaats waar de bewoners werden geplaagd door veiligheidsdiensten. Google Maps

De 82-jarige Amerikaanse Joyce Taylor, meisjesnaam Vogelman, had jarenlang een mysterieus probleem. Zij en de mensen aan wie ze haar boerderij verhuurde kregen aan de lopende band vreemde bezoeken van veiligheidsdiensten of particulieren. En dat allemaal om één IP-adres, zo blijkt nu. Fusion publiceerde een longread over de gevolgen van een fout in het zogenoemde IP mapping.

Het was een groot mysterie. De paar bewoners van de boerderij werden keer op keer beschuldigd van allerlei soorten fraude. Ook kregen ze bezoeken van de FBI, de federale belastingdienst, ambulancediensten die op zoek waren naar suïcidale veteranen en politieagenten die vermiste kinderen zochten. Onbekenden snuffelden rond bij de boerderij en persoonlijke informatie van de bewoners werd online gepubliceerd. Eén keer liet iemand een kapot toilet achter op de oprijlaan, bij wijze van dreigement.

De bewoners hadden zoveel problemen dat lokale politieagent moest ingrijpen. Hij zette een bordje op de oprijlaan waarop hij mensen waarschuwde bij het huis weg te blijven en hem te bellen als ze vragen hadden.

IP mapping

Waarom was deze boerderij in the middle of nowhere mikpunt van boze gasten en veiligheidsdiensten? Het had allemaal te maken met een online tool bekend als ‘IP mapping’, zo omschrijft Fusion.

De problemen voor de boerderij begonnen in 2002 toen het bedrijf MaxMind met een tool kwam: bedrijven konden de geografische locatie van een IP-adres opzoeken. Een IP-adres is een unieke code die bij een computer of een computernetwerk hoort. Wanneer een IP-adres van ergens in de VS kwam maar de tool niet wist te achterhalen waar precies, verwees het naar een locatie in het midden van de VS. Deze boerderij in Kansas rolde veertien jaar lang uit de zoekmachine als de locatie onbekend was.

Het is niet het enige voorbeeld van curieuze gebeurtenissen door fouten in online diensten, schrijft Fusion. Zo is er een huis in de VS waar tientallen vreemdelingen al om hun gestolen smartphone kwamen vragen. De dienst Find-My-Phone verwees mensen, onterecht, naar hun huis.

    • Liza van Lonkhuyzen