Corruptie? Nee joh. Het was gewoon gezellig in Roermond

Projectontwikkelaar Van Pol trakteerde wethouder Van Rey op reisjes. Daar had niemand wat achter gezocht, zeiden ze dinsdag tegen de rechter.

Oud-wethouder Jos van Rey bij de Rotterdamse rechtbank. Hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld en het lekken van vertrouwelijke informatie.
Oud-wethouder Jos van Rey bij de Rotterdamse rechtbank. Hij wordt verdacht van het aannemen van smeergeld en het lekken van vertrouwelijke informatie. Foto Jerry Lampen/ANP

En toen kon de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol zijn ergernis niet langer verbergen. „Ik ziet hier te ouwehoeren over een paar rotcenten voor etentjes van tien jaar geleden.” Details van de diners kon hij zich niet exact herinneren en hij wílde ze ook niet exact herinneren. Voor hem heel normale gebaren werden hier verdacht gemaakt.

Opgestapelde ergernis kwam vaker naar buiten op de vierde zittingsdag in de rechtszaak tegen de Roermondse ex-wethouders Jos van Rey en Tilman Schreurs (destijds beiden VVD) en projectontwikkelaar Piet van Pol. Onderwerp van gesprek dinsdag, net als de dag ervoor, de verdenkingen tegen hen van ambtelijke corruptie. Van Pol nam de liberalen mee op reisjes, naar voetbalkampioenschappen en vastgoedbeurzen en naar restaurants, vaak op zijn kosten. Uit generositeit of omdat hij voor miljoenen kon bouwen in Roermond?

Van Rey vertelde hoe hij geregeld zelf de portemonnee trok. Soms vond hij dat niet gepast, gezien de decennia oude vriendschap met Van Pol. Soms niet nodig. Tijdens de vastgoedbeurs in Cannes had de projectontwikkelaar een suite in het Carlton. „Daar kon ik zo bij in. Net als in het privévliegtuigje.”

Als Van Pol ergens voor zijn lol naartoe ging, wilde hij „gezellige mensen” om zich heen. „Chagrijnen zie ik de rest van de tijd al genoeg.” Over zaken ging het zelden of nooit tijdens gezamenlijke uitjes. Dat wilde Van Pol niet hebben. En tijdens de gezamenlijke vakanties met Van Rey in Van Pols villa in St. Tropez waren er anders wel beider echtgenotes om op dat soort momenten in te grijpen.

De rechter ging dinsdag dieper in op één miljoenenproject, het Kazernevoorterrein, waar volgens justitie zaken zouden zijn voorgekookt en Van Pols bedrijven meermaals zouden zijn bevoordeeld. Volgens de verdachten verliep echter alles volgens het boekje.

Uit de woorden van de drie rees het beeld op van een Roermond waar in harmonieuze sfeer goede zaken voor de stad werden gedaan. En ja, onderling hadden ze het geregeld gezellig.

Hadden de wethouders, zoals de rechtbank het verwoordde, „niet op hun boerenklompen kunnen aanvoelen” dat daarvoor iets terug werd verwacht, zeker omdat een man als Van Pol vaak alles of een groot deel van de kosten betaalde?

Nee, de bestuurders hadden geen bijgedachten. En zeker jaren geleden werd nog „met een andere bril naar integriteit” gekeken. Dat ondernemers, ook Van Pol, bovendien genereus doneerden aan een speciale BV die Van Rey had opgericht voor geld voor VVD-campagnes, had volgens de wethouders niets te maken met smeren. Van Pol deed het omdat de liberalen zoveel moois voor Roermond deden. „Daarvoor was het een slapend stadje.”

‘Jullie zoeken overal iets achter’

De verdachten en hun verdediging verweten het Openbaar Ministerie (OM) overal iets achter te zoeken. „Als je wilt, leg je alles verkeerd uit”, mopperde Van Pol. „Dan wordt zelfs een knipoog naar een vrouw vreemdgaan.” Volgens Van Rey moet en zal „barbertje hangen”. Justitie ging daarbij volgens hem zelfs zo ver dat in verslagen van getuigenverhoren door de rijksrecherche werd „gemanipuleerd”.

Het OM zou bovendien met een „doe-het-zelfdagvaarding” zijn gekomen, waardoor iedereen het in de vele dossiers maar „uit moet zoeken”. Justitie bestreed dat: „Wij hebben niet zomaar ruim honderd ordners over de schutting gegooid. Waar het precies om gaat in de aanklacht is heel duidelijk.”

Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen maakte dinsdag duidelijk dat de precieze gang van zaken bij Roermondse projecten wel belangrijk is voor een beeld van de gebeurtenissen, maar minder voor het uiteindelijke vonnis.

In het geval van Van Rey en Schreurs dient bewezen te worden dat ze giften en diensten ontvingen en dat ze een redelijk vermoeden konden hebben dat daar iets voor werd terugverwacht. In het geval van Van Pol moet duidelijk worden of hij bestuurders wilde beïnvloeden. Janssen noemde het voorstelbaar dat dit oogmerk wordt bewezen, terwijl de besluitvorming rond projecten voorbeeldig liep.

De rechtbankvoorzitter zei dinsdag ook dat het OM ter zitting opvallend weinig van zich laat horen. „Dit is het moment om uw dagvaarding handen en voeten te geven.” Het OM legde uit niet alle eerdere verhoren nog eens dunnetjes over te willen doen, maar beloofde toch meer vragen te stellen.

Het proces gaat donderdag verder. Maandagmiddag komt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) getuigen. Hij is opgeroepen naar aanleiding van een tweet over de gang van zaken bij burgemeestersbenoemingen.