Gevonden op de zolder van een landhuis

None

In een landhuis in het Franse Toulouse is mogelijk een Caravaggio ontdekt: experts zijn verdeeld over de echtheid van deze Judith onthoofdt Holofernes (1604-05). Het schilderij werd twee jaar geleden gevonden toen het dak van het landhuis ging lekken. Het heeft daar waarschijnlijk anderhalve eeuw op zolder gelegen. Judith onthoofdt Holofernes is na de vondst, in april 2014, in het diepste geheim vervoerd naar het atelier van de Parijse expert Eric Turquin. Daar is het doek sindsdien onderzocht door kunsthistorici, conservatoren, restaurateurs en radiologen. Ook bracht het drie weken door in de laboratoria van het Louvre. Eric Turquin is intussen overtuigd van de authenticiteit van Judith onthoofdt Holofernes, dat dinsdag voor het eerst werd getoond aan de pers. Andere experts betwisten dit, zij wijzen erop dat er veel kopieën zijn gemaakt van Caravaggio, die zijn werken niet signeerde. Frankrijk heeft het schilderij verklaard tot ‘nationale kunstschat’, waardoor het dertig maanden lang niet mag worden geëxporteerd. De waarde wordt geschat op 120 miljoen euro. (NRC)