IS: broers El-Bakraoui initieerden aanslagen Parijs en Brussel

Dat staat te lezen in Dabiq, het propagandatijdschrift van IS. Een broer blies zich op Zaventem op, de ander op station Maalbeek.

De broers El-Bakraoui in het IS-tijdschrift

“Het is in de eerste plaats aan Allah te danken en daarna aan Ibrahim [El-Bakraoui, red.] en zijn broer [Khalid, red.] dat de aanval op Parijs plaatsvond.” Dat staat te lezen in Dabiq, het propagandatijdschrift van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

In het voorwoord van de nieuwste editie van het tijdschrift staan foto’s van de schade die de aanslagen in Brussel hebben aangericht. Alle voorbereidingen van die aanslagen, en die in Parijs, zouden zijn begonnen bij de broers El-Bakraoui. Ibrahim blies zichzelf op luchthaven Zaventem op, Khalid op metrostation Maalbeek. Volgens IS zouden Ibrahim en Khalid in de gevangenis overtuigd zijn geraakt van het radicaal-islamitische gedachtegoed van de terreurgroep.

“Deze twee broers verzamelden de wapens en de explosieven.”

Najim Laachraoui, die zich ook opblies op Zaventem, zou in 2013 zijn gaan strijden in Syrië. Nadat hij een kogelwond opliep, zou hij zich zijn gaan voorbereiden om terug te keren naar Europa om daar een aanslag te plegen. “Het was Abu Idris [de strijdersnaam van Laachraoui, red.] die de explosieven maakte voor Parijs en Brussel.” IS claimt in Brussel meer dan veertig mensen bij de aanslagen te hebben gedood. Het officiële dodenaantal staat op ruim dertig.

Wraakactie

Als directe reden voor de aanslag op Brussel herhaalt IS dat het een wraakactie is voor de deelname van België aan de bombardementen op IS: “Een veiligheidseenheid ging op pad om kruisvaarder België te treffen, dat oorlog blijft voeren tegen Islamitische Staat.” En: “Parijs was een waarschuwing, Brussel een herinnering.”

Dat lijkt in tegenspraak met wat het federaal parket bekendmaakte op basis van onderzoek en het verhoor van Mohammed Abrini, de derde terrorist op Zaventem die vorige week werd opgepakt; dat de terroristen eigenlijk weer Parijs wilden treffen, maar kozen voor een versnelde aanslag in Brussel omdat justitie de groep in het vizier kreeg. Een paar dagen voor de aanslagen in Brussel werd Salah Abdeslam opgepakt, die ook betrokken zou zijn bij de aanslagen in Parijs,

In het tijdschrift staat niets over Salah Abdeslam, Mohamed Abrini of andere verdachten die door de Franse en Belgische autoriteiten zijn opgepakt en in verband worden gebracht met Parijs en Brussel.

    • Joram Bolle