Bloedstollend, geëngageerd misdaadepos

Guillermo Francella is een beroemde komiek in Argentinië, maar in zijn bloedstollende rol in El Clan geeft hij leiding aan een familiebedrijf gespecialiseerd in ontvoering en moord.

Guillermo Francella is een beroemde komiek in Argentinië, maar in zijn bloedstollende rol in El Clan is daar weinig van terug te zien. Hij speelt de ijskoude patriarch Arquímedes Puccio, die leiding geeft aan een familiebedrijf gespecialiseerd in ontvoering en moord. Zoon Alejandro verzamelt cruciale informatie en levert hand- en spandiensten, zijn echtgenote kookt kip en rijst voor de gevangenen, die in het souterrain doodsangsten uitstaan. Het contrast tussen de amorele onmenselijkheid van de personages en het min of meer reguliere gezinsleven levert soms bijna komische taferelen op. Maar de permanente dreiging van geweld is acuut en beklemmend.

Regisseur Pablo Trapero gebruikt historische beelden om de politieke context te schetsen waarin de familie kon floreren. Van de autoriteiten heeft de clan weinig te vrezen, aangezien het souterrain ook dienst doet om tegenstanders van het militaire regime van Videla te laten verdwijnen. Dat verandert weliswaar na de terugkeer van de democratie in het land, maar langzaam.

Lees ook het interview met regisseur Pablo Trapero: Een gewoon gezin van moordenaars

Trapero is al jaren een gewaardeerd regisseur van sociaal-geëngageerde films, vaak thrillers. El Clan past dus goed in zijn oeuvre. Met dit verschil: hier valt hier alles – acteurs, verhaal, montage, muziek – perfect op zijn plaats, in een energieke, beklemmende, onderhoudende en verontrustende film.

    • Peter de Bruijn