Barcelona gepijnigd door onverzettelijk Atlético

Champions League Atlético Madrid stunt door titelverdediger Barcelona in de kwartfinale van de Champions League uit te schakelen: 2-0.

Antoine Griezmann (Atlético Madrid) viert de tweede goal tegen Barcelona.
Antoine Griezmann (Atlético Madrid) viert de tweede goal tegen Barcelona. Foto Juan Medina Livepic / Reuters

Atlético Madrid heeft zich op basis van wilskracht, inzet en onverzettelijkheid ten koste van FC Barcelona geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Daarmee blijft het sprookje met coach Diego Simeone in de hoofdrol steeds maar weer nieuwe verbazingwekkende hoofdstukken opleveren.

Atlético Madrid maakte op woensdagavond in het kolkende Calderón met een 2-0 overwinning de 2-1 nederlaag van de heenwedstrijd in Camp Nou goed. FC Barcelona werd daarmee onttroond als de houder van de Champions League. In de slotminuten werd Barcelona een strafschop onthouden na hands bij Atlético.

Atlético Madrid liep zich de afgelopen jaren keer op keer stuk op het aanvallende spel van FC Barcelona. De ploeg van Simeone wist de Catalaanse topclub vaak in de eerste helft goed partij te bieden, maar ging daarna doorgaans ten onder. Atlético Madrid ging vaak in de fysieke strijd te vaak over de schreef waardoor spelers met rood het veld moesten verlaten. Zo ging het vorige week in de heenwedstrijd in Barcelona ook. Atlético Madrid was door een doelpunt van Fernando Torres verrassend op voorsprong gekomen, maar dezelfde Torres werd niet snel later met twee gele kaarten weggestuurd. Het verzet van Atlético Madrid werd door Barcelona in de tweede helft gebroken. Toch wisten de colchoneros de schade beperkt te houden.

Zonder de geschorste Torres begon Atlético woensdag als de underdog in de return in hun betonnen bak aan de Manzanares rivier. Het fanatieke publiek stelde zich nog meer dan bij normale competitiewedstrijden op als een twaalfde man. Toen beide elftallen het veld betraden vormden de fans een prachtig roodwit levend mozaïek. Op spandoeken stond de tekst: ‘Samen naar de overwinning’. En opnieuw steeg Atlético Madrid door de hartstocht van de aanhang en het passie in het spel in de eerste helft boven zichzelf uit. Het overwicht van de thuisclub werd beloond in de 36ste minuut toen topscorer Antoine Griezmann de 1-0 binnen kopte.

De fans vormden een roodwit levend mozaïek bij binnenkomst van de teams

Atlético Madrid hinkte in de tweede helft op twee gedachten. De ploeg wilde hoe dan ook voorkomen dat Barcelona opnieuw een overwicht zou kunnen creëren. De nummer twee van de Primera División probeerde op de counter met de snelle Belg Yannick Carrasco en de listige Fransman Griezmann voor gevaar te zorgen. Een tactiek die maar beperkt werkte. FC Barcelona nam het heft in handen en ging op zoek naar de gelijkmaker. Atlético Madrid viel terug op waarin het elftal het beste is: het met man en macht verdedigen van het doel van topkeeper Jan Oblak. De fans probeerden met gezang en geschreeuw hun elftal net dat beetje extra energie te geven. Atlético piepte en kraakte maar het elftal hield stand. In de slotfase besliste Griezmann het duel uit een strafschop. Net als de grote broer Real plaatste de volksclub uit Madrid zich voor de halve finales van de Champions League.

Madrid mag zich deze week in meerdere opzichten op de borst kloppen als de voetbalhoofdstad van Europa. De stad heeft niet alleen twee ploegen bij de laatste vier het belangrijkste Europese toernooi, maar liet de wereld ook nog eens zien dat modern topvoetbal een feest zonder wanklanken kan zijn.

De Spaanse hoofdstad was de voorbije dagen het middelpunt van een week met Europees topvoetbal. Real maakte op dinsdag in een zinderende ambiance voor 80.000 toeschouwers een 2-0 uitnederlaag tegen Wolfsburg met 3-0 goed. De aanhang van ‘de Koninklijke’ vierde het bereiken van de laatste vier als de zege van het jaar. De aanhangers van Wolfsburg klapten voor het dappere verweer van hun elftal. Ze lieten de stad heel.

Een dag later stond in het Vicente Calderón het duel tussen Atlético Madrid en FC Barcelona op het programma. De Spaanse politie was overal in de stad aanwezig om daar waar nodig in te kunnen grijpen, maar tot een clash tussen de Catalanen en Madrilenen kwam het niet. Wel draaide deze return opnieuw op het veld uit op een adembenemend voetgevecht tussen twee Europese topteams. Het staat symbool voor de hedendaagse Champions League waarin het beste voetbal ooit wordt gespeeld. De ene dag met Ronaldo in de hoofdrol. De andere dag met een scorende Griezmann.

    • Koen Greven