Aanstekelijke remake met veel ambitie

Acteur Bill Murray leende niet alleen zijn stem aan Baloo de beer, hij lijkt hem in de nieuwe versie van The Jungle Book volledig te bezielen. Van de lodderige oogopslag, die een diep verlangen naar slaap verraadt, tot de flegmatieke façade, waaronder toch een lieve lobbes schuilt. Murray en regisseur Jon Favreau maakten van Baloo een complexer personage dan de vrolijke vrijbuiter uit de Disneyfilm van 1967: opportunistisch en droogkomisch. Het is een van de slimme vondsten die deze The Jungle Book een verbetering maken ten opzichte van het origineel.

Scenarist Justin Marks baseerde zich op de boeken van Rudyard Kipling (1894-95) én die eerste tekenfilm, waarvan geliefde elementen terugkeren, zoals Baloo’s luie lijflied The Bare Necessities. Het verhaal is bekend: mensenjong leeft in de jungle bij edele wolvenclan, wordt bedreigd door tirannieke tijger en moet eerst zichzelf vinden voor hij het kwaad kan verslaan. Maar de remake zet hoger in dan het aanstekelijke origineel.

Dat is in de eerste plaats te danken aan de grotere technische mogelijkheden: met verbluffende computeranimatie, afgekeken van Gravity en Avatar, kon een gonzende jungle worden gecreëerd die bruist en zindert van exotische flora en fauna. Favreau pakt uit met imposante kuddescènes van huppelende antilopen, galopperende buffels en majesteitelijk voortschrijdende olifanten. Gelukkig is hij terughoudend in de vermenselijking van de dieren: de mimiek van de pratende wolven, tijgers, apen en beren is steeds feilloos afgestemd op de expressieve vaardigheden van het betreffende beest. De makers verhoogden wel de actie en spanning, en voegden volwassen humor toe.

De nieuwe Mowgli (de 12-jarige Neel Sethi) is een opstandig jong op de drempel van puberteit. The Jungle Book zoomt nu scherper in op zijn identiteitsstrijd: nee, hij is geen wolf, en pas als hij zijn eigen (menselijke) eigenaardigheden omarmt, kan hij zijn vrienden echt helpen. Zo wordt The Jungle Book een coming-of-age-film met een nieuwe, interessante moraal. In zijn eigenheid schuilt zijn kracht, ontdekt Mowgli: hij is slimmer en vindingrijker dan de dieren. Maar mens-zijn gaat gepaard met een grote verantwoordelijkheid, leert hij. Volwassen is hij pas als hij zijn kracht weet te beheersen.