Zorgreus Alliade verzwijgt handel met eigen bestuur

Een Friese zorginstelling verzwijgt jarenlang dat het zaken doet met bedrijven van eigen directeuren.

De vermenging van functies bij Alliade begon al in 2008 na een overname.
De vermenging van functies bij Alliade begon al in 2008 na een overname.

Het Friese zorgconglomeraat Alliade (gehandicaptenzorg, dagbesteding, thuiszorg en verpleeghuizen) is in opspraak geraakt door diverse dochterbedrijven. Die waren de afgelopen jaren (deels) in handen van directeuren van Alliade, een concern met 325 miljoen omzet en 7.500 medewerkers.

De managers gaven opdrachten aan hun eigen vennootschappen en schoven zelfs opdrachten door, zo meldde RTL Nieuws maandagavond. Volgens de nieuwszender werd alleen al in 2014 voor 1,5 miljoen aan opdrachten naar bedrijven van de (voormalige) managers van Alliade doorgeschoven. Dat zou hen tonnen extra inkomen hebben opgeleverd. Het zou bijvoorbeeld gaan om probleemjongeren die bij Alliade werden aangemeld door de gemeente en die werden doorgeschoven naar een gelieerd vehikel van de (ex-)directeuren.

De vermenging van functies begon al in 2008 toen Alliade besloot om thuiszorgorganisatie Zorgkompas (toen nog met een andere naam) stapsgewijs over te nemen. De twee aandeelhouders bleven als directeur aan. Toen al werd afgesproken dat de twee oprichters tot 2017 leiding zouden blijven geven.

In de jaarverslagen maakte Alliade de afgelopen jaren niet bekend dat de directeuren van een van de belangrijkste dochterbedrijven ook nog zelf eigenaar waren van het bedrijf. Er werd alleen gemeld dat zich „geen transacties met verbonden partijen” op „niet-zakelijke grondslag” hadden voorgedaan. Dat stelde Alliade maandagavond ook ter verdediging van zijn handelwijze.

‘Overname is terugverdiend’

Het concern erkent dat het allerlei diensten afnam van bedrijven van de directeuren. Maar al die transacties werden eerst „getoetst op marktconformiteit”, om te garanderen dat het niet elders „goedkoper of beter kon worden ingekocht”. Doordat het overgenomen thuiszorgbedrijf zo succesvol was, heeft de overname zich ruimschoots terugverdiend, laat Alliade maandagavond weten.

In een schriftelijke verklaring stelt het concern: „Om dezelfde en betere zorg te kunnen leveren tegen lagere kosten heeft de Nederlandse wetgever besloten om ondernemerschap toe te staan. Alliade heeft deze maatschappelijke handschoen opgepakt”.

De zorginstelling zegt tot de conclusie te zijn gekomen dat „we de interne besluitvorming ten aanzien van onderlinge transacties beter kunnen documenteren”. De raad van bestuur heeft daarnaast besloten het directiereglement aan te scherpen „over de overlappende belangen tussen de ondernemingen van Alliade en de ondernemingen waar de directeuren belangen in hebben”. Ook is besloten onderzoek in te stellen naar de werkwijze door „een externe commissie”.

Parlementariërs dringen al aan op een onafhankelijk onderzoek dat door staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) wordt geïnitieerd. VVD-Kamerlid Leendert de Lange spreekt van „schimmige transacties” waarbij „het zorgstelsel als pinautomaat wordt gebruikt”.