Vrouwen zijn online vaker slachtoffer van kwetsend commentaar

De Britse krant The Guardian analyseerde 70 miljoen reacties die op de eigen website werden achtergelaten.

Beeld: The Guardian

„Stel je voor hoe het is om elke dag naar je werk te gaan door een haag van honderd mensen die zeggen: ‘je bent dom’, ‘je kan er niks van’, ‘ik kan er niet bij dat je hiervoor betaald krijgt’.”

Zo ervaart een vrouwelijke journalist van The Guardian de niet aflatende stroom kwetsende reacties onder haar artikelen.

Kwetsende commentaren zijn een publiek probleem, stelt het Britse dagblad in een dinsdag gepubliceerd onderzoeksproject getiteld ‘The dark side of Guardian comments’. 40 procent van de Britse volwassenen is weleens online lastiggevallen, 73 procent heeft gezien hoe anderen worden lastiggevallen. Om bij te dragen aan een oplossing analyseerde de krant alle 70 miljoen reacties die sinds 2006 op de eigen website werden achtergelaten.

De ontluisterende conclusie: artikelen geschreven door vrouwen leveren stelselmatig een hoger aantal geblokkeerde reacties op dan artikelen geschreven door mannen. Ook etnische en religieuze minderheden en LGBT’ers krijgen buitenproportioneel veel kwetsende commentaren te verduren. Van de tien meest belaagde schrijvers zijn er maar liefst acht vrouw. De twee meest bekritiseerde mannen zijn beiden zwart.

Beeld: The Guardian

De krant analyseerde 70 miljoen reacties op haar website. Beeld: The Guardian

Israël-Palestina conflict

Herkenbaar voor iedereen die weleens webcommentaren leest: sommige onderwerpen veroorzaken meer beledigingen en gescheld dan andere. Discussies over kruiswoordpuzzels, cricket, paardenraces en jazz waren respectvol, aldus The Guardian. Gesprekken over het Israël-Palestina conflict waren dat niet. Ook artikelen over feminisme leverden een erg hoog aantal geblokkeerde commentaren op. Net als stukken over verkrachtingen.

Xenofobie, racisme, en homofobie komen regelmatig voor in de commentaren. Ook ad hominen drogredenen, zoals ‘noem jij jezelf een journalist?’, worden door The Guardian geblokkeerd. Ongeveer twee procent van alle reacties werd de afgelopen jaren door een moderator van de site verwijderd.

Nieuwsorganisaties in binnen- en buitenland besluiten steeds vaker de commentaarsectie op hun websites te sluiten vanwege grof en beledigend taalgebruik. The Guardian staat bekend als krant die veel lezerscommentaar toelaat, toch besloot de hoofdredactie onlangs de reactiemogelijkheid bij artikelen over gevoelige onderwerpen zoals immigratie en discriminatie uit te schakelen.

    • Reinier Kist