Vierhonderd arrestaties bij protesten in Washington

De arrestanten hielden een sit-in op de trappen van het Capitool tegen de rol van geld in de politiek.

Demonstranten bij het Capitool.
Demonstranten bij het Capitool. Foto J. Scott Applewhite / AP

De politie heeft op het Capitool in Washington vierhonderd mensen opgepakt voor deelname aan een illegale demonstratie, meldt persbureau AP. Het protest was onderdeel van de “Democracy Spring”, een reeks acties die deze week in de Amerikaanse hoofdstad door diverse organisaties wordt georganiseerd.

De demonstranten zijn van mening dat de democratie in gevaar is door de invloed van rijken en grote bedrijven. Ook werd gedemonstreerd tegen de wetgeving van staten die ervoor zou zorgen dat het jongeren en minderheden onmogelijk maakt om te stemmen. Er werden leuzen gescandeerd als “één persoon, één stem” en “haal het geld uit de politiek”.

De demonstranten die werden opgepakt, hielden op de trappen van aan de oostzijde van het Capitool een sit-in. Zij werden geboeid afgevoerd in een touringcar en kleinere busjes.

Ook voor dinsdag zijn sit-ins aangekondigd. Volgens de organisatie is het “een van de grootste daden van burgerlijke ongehoorzaamheid van deze generatie” en zijn er voor de komende dagen nog veel meer arrestaties te verwachten.

Twitter avatar DemSpring Democracy Spring Remember: this is only the beginning. We need you to join us. https://t.co/3hwfLfqiYf https://t.co/fqX3t6xITD
    • Bastiaan Nagtegaal