Verdachte douanier wist ook van liquidatie

Drugshandel Douanier Gerrit G. verdiende veel aan de smokkel van cocaïne. En hij wist van een liquidatie.

Een medewerker in de controlekamer van de containerscanner van het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.
Een medewerker in de controlekamer van de containerscanner van het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert / ANP

De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. was op de hoogte van concrete plannen voor een liquidatie in de Rotterdamse onderwereld. Uit een verhoor van de schoonzoon van Gerrit G. kan worden afgeleid dat de douanier een keer is gevraagd om mee te betalen aan een onderwereldmoord. „Ik heb uit Gerrits mond wel eens dingen gehoord over het opruimen van mensen”, vertelde schoonzoon Stefan van Z. drie weken terug in een verhoor.

Het beoogde slachtoffer was een van de criminelen met wie Gerrit G. samenwerkte, zo blijkt uit het strafdossier. De voorgenomen liquidatie hing samen met een conflict over geld binnen de groep drugshandelaren waarmee hij samenwerkte. „Dat klopt”, aldus Stefan. „Dat heeft Gerrit tegen mij gezegd. Hij was er vrij rustig onder op het moment dat hij dat aan mij vertelde.” Ook Gerrit G. zelf heeft bevestigd dat hij met zijn schoonzoon heeft gesproken over ruzies tussen criminelen met wie hij werkte en liquidatieplannen.

Door de oplopende spanningen binnen de groep criminelen zijn er inderdaad ook liquidaties en pogingen daartoe uitgevoerd. Een van de slachtoffers is GGZ-directeur Rob Zweekhorst, die op 1 januari 2014 in zijn woonplaats Berkel En Rodenrijs per vergissing is doodgeschoten. Het beoogde slachtoffer woonde bij Zweekhorst in de buurt en maakte deel uit van de groep criminelen waarmee Gerrit G. samenwerkte.

Handel in cocaïne

Binnen de groep criminelen waarmee douanier Gerrit G. samenwerkte is ten minste nog een slachtoffer gevallen. Het is Rinus Moerer, een 68-jarige fruithandelaar uit Steenbergen die ook betrokken was bij handel in cocaïne. Hij werd in april 2014 voor zijn huis vermoord.

Bij een vechtpartij tussen twee andere leden van de groep drugscriminelen is iemand gewond geraakt. De hoofdverdachte voor die schietpartij is Henk E., een bekende drugshandelaar uit Rotterdam die al bijna een jaar in voorarrest zit. Henk E. wijst weer naar een ander lid van de groep drugshandelaren als de opdrachtgever van de vergismoord op Zweekhorst.

Uit de verhoren van schoonzoon Stefan blijkt ook dat Gerrit G. waarschijnlijk veel meer geld heeft verdiend aan de smokkel van cocaïne dan toe nu toe werd aangenomen. Toen Gerrit G. in april vorig jaar werd aangehouden vond de politie in zijn woning een tas met ruim 1 miljoen euro. Daarnaast zou de corrupte douanier nog een keer bedrag van 650.000 euro hebben gekregen.

Stefan vertelt de politie dat hij op verzoek van Gerrit G. eind 2014 twee tassen met geld heeft verborgen. „Dat was zijn hele geldvoorraad”, aldus Stefan. Uit het dossier blijkt dat Gerrit G. ook geld gestort kreeg op de rekening van een bedrijf dat hij runde en dat er geld liep via een bouwbedrijf in Etten-Leur.