Uw eigen Panama Papers? Bel en betaal zo min mogelijk

De eerste fiscaal juristen die een slaatje proberen te slaan uit de Panama Papers dienen zich aan.

None

Een kolom verwijderd van een contactadvertentie waarin een mooie, getinte jongen van tussen de 18 en 25 jaar wordt gezocht („Ik zorg goed voor je”), staat dit weekend in de Telegraaf een advertentie van een hele andere orde.

„Uw eigen PANAMA PAPERS?”, kopt die van Berkenbosch Lawyers dat een kantoor in Eindhoven en binnenkort ook in Amsterdam heeft. „Fiscaal correcte constructies” en „Betaal zo min mogelijk belasting!”

Jurist Paul van Delft van de firma neemt op als we het 020-nummer bellen. „Een uitgelezen kans om in te springen op de actualiteit”, noemt hij de reclame.

Wat doet u in Panama?

„Nou, in Panama hebben we niks. Maar wij helpen klanten met fiscale constructies waarmee ze hetzelfde kunnen bereiken. De oprichting van IBC’s, International Business Companies, kan in veel meer belastingparadijzen dan alleen Panama.”

Niet helemaal eerlijk dan, die advertentieleus.

Lachend: „Nee, maar Dyson zegt ook dat hun stofzuigers geen zuigkracht verliezen en toch heb ik laatst mijn Dyson moeten weggooien. Het is een beetje een gimmick.”

Maar men kan wel bij u aankloppen voor belastingontwijking?

„Ja. Wij richten ons op het midden- en kleinbedrijf. Het lage en middensegment in het mkb: de kleine en de grote kleine. Belastingontwijking loont vanaf 25.000 tot 50.000 winst. Overigens gaat het een groot deel van onze klanten niet om ontwijking, maar om geld zó te stallen, dat hun partners, of in het geval van faillissement de schuldeisers, er niet bij kunnen.”

Heeft u daar geen morele problemen mee?

„Wij zijn niet van de morele afwegingen. Dat houdt ook ergens op. Een autodealer vraag je ook niet aan welke dubieuze doelgroepen hij zijn auto’s verkoopt. Bovendien wordt dit soort constructies al eeuwen gebruikt.”

Al eeuwen?

„Ja, trustconstructies bestaan al sinds de ridders. Die vormden een trust en wezen een trustee aan voor hun vermogen voor het geval ze niet terugkwamen. Dat gebeurt nog steeds, alleen niet meer omdat mensen op kruisvaart gaan.”

Nee, om de belasting te ontwijken.

„Ja maar daar is toch niets mis mee? Wij spelen het spel volgens de regels die we met z’n allen afspreken. Als we die regels niet meer goed vinden dan is het aan het parlement om ze aan te passen.”

Heeft u een favoriete constructie?

„Ik heb een voorkeur voor structuren via Hongkong. Je ziet vaak dat bedrijven bijvoorbeeld voor 1 euro iets inkopen in China en dat dan hier verkopen voor 100 euro. Het is dan interessant om een tussenholding in Hongkong op te richten en dat product via die holding voor 75 euro aan de Nederlandse tak te verkopen. Dan is de winst en dus belasting in Nederland lager. En in Hongkong betaal je als offshorebedrijf 0 procent. Dat soort constructies zetten wij op.”

Bent u niet bang dat er vanwege alle ophef over de Panama Papers snel een einde komt aan de mogelijkheden voor belastingontwijking?

„Nee, er wordt nu heel hard geroepen en verongelijkt gedaan, maar het is een utopie om te denken dat belastingontwijking verdwijnt. Ik verwacht het in ieder geval niet binnen nu en tien jaar. Er zijn zo’n tweehonderd landen en constructies zullen mogelijk blijven. Vergeet niet dat het gaat om een hele industrie van accountants, fiscalisten en advocaten met een behoorlijk lobbyapparaat. Die industrie verdwijnt niet zomaar.”

    • Camil Driessen