‘Treinverkeersleider speelde game voor botsing Beieren’

Bij het ongeluk in februari kwamen elf mensen om het leven.

De botsing van februari was het ernstigste treinongeluk in Duitsland sinds 1998.
De botsing van februari was het ernstigste treinongeluk in Duitsland sinds 1998. Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Een Duitse treinverkeersleider zou kort voor een fatale botsing tussen twee treinen een spelletje op zijn smartphone hebben gespeeld. Dat meldt de aanklager dinsdag tegenover AP. Bij het ongeluk in februari bij Bad Aibling kwamen elf mensen om het leven, onder wie twee machinisten. Daarnaast raakten 85 mensen gewond.

Kort na de botsing werd technisch falen al uitgesloten.

Hechtenis

Gezien de tijd die de treinverkeersleider spendeerde aan het spelletje is volgens de aanklager aannemelijk dat de man afgeleid was toen de twee treinen elkaar naderden op een enkel spoor. Hij zou de machinisten een incorrect signaal hebben gegeven door op de verkeerde knoppen te drukken. Bedoeling was dat hij een noodoproep zou laten uitgaan, maar dat werd niet gehoord. Doordat het spoor in een bocht lag, zagen de machinisten elkaars trein niet naderen.

De man is dinsdag in hechtenis genomen op verdenking van dood door schuld. De treinverkeersleider heeft toegegeven dat hij op de bewuste dag een spelletje speelde, maar ontkent dat hij daardoor afgeleid was.

    • Philippus Zandstra