Vrijwel niemand in de publieke sector mag nog meer verdienen dan een minister

De regels voor maximumsalarissen in de publieke en semipublieke sector moeten verder worden aangescherpt. Vrijwel niemand mag straks nog meer verdienen dan het salaris van een minister, zo staat te lezen in een maandag gepubliceerd conceptwetsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA). Nu geldt dat salarisplafond alleen voor bestuurders.

Alleen in uitzonderlijke gevallen kan van de strengere regels worden afgeweken, schrijft Plasterk. Zo gelden de regels niet voor luchtverkeersleiders en artsen. Ook kunnen alle ministers samen besluiten om voor één iemand een uitzondering te maken. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld bij president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.

Grootverdieners in bijvoorbeeld de wetenschap of bij radio- en televisieomroepen moeten daarentegen wel salaris gaan inleveren. Datzelfde geldt voor adviseurs of managers die nu niet worden gezien als topbestuurder. Het salaris van een minister, het maximumsalaris volgens de Wet normering topinkomens, is voor dit jaar vastgesteld op 179.000 euro.

In de publieke en semipublieke sector werken ongeveer tweehonderd mensen die meer verdienen dan een ministerssalaris, zo staat in een vorige zomer gepubliceerde verkenning. Van hen werken 75 tot 100 in de wetenschap en veertig bij de publieke omroep. (NRC)