Tijgers, er zijn er meer, maar vooral meer geteld

Goed nieuws voor kattenliefhebbers: het aantal wilde tijgers zou voor het eerst in honderd jaar zijn gestegen. Dat was zondag te lezen op verschillende nieuwssites (ook die van NRC). De berichtgeving was gebaseerd op een persbericht van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Maar daarin staat dat de schatting van het aantal wilde tijgers is bijgesteld van 3.200 tijgers in 2010 naar 3.890 in 2016. Er zijn dus meer tijgers geteld, maar dat wil niet zeggen dat er ook meer tijgers zíjn.

Het WNF geeft zelf al aan dat er de laatste jaren in steeds meer bossen naar tijgers wordt gezocht. Met cameravallen kunnen tijgertellers bovendien intensiever en systematischer tijgers tellen dan voorheen. „Dat verklaart voor een deel waarom we nu meer tijgers tellen”, zegt Femke Koopmans, adviseur natuurbescherming bij het WNF. „Daarnaast zijn er plekken waar het leefgebied van tijgers echt beter beschermd wordt. Daar zien we ook steeds vaker welpjes voor de camera.”

Het WNF heeft de ambitieuze doelstelling om in 2022 het aantal tijgers te verdubbelen ten opzichte van 2010. Koopmans: „Maar het is natuurlijk moeilijk om te meten waar we staan als we niet weten waar we vandaan komen.” Het WNF probeert daarom samen met overheden nationale tellingen te organiseren.

In vijf van de dertien tijgerlanden is dat gelukt: Bangladesh, Bhutan, India, Nepal en Rusland. De gegevens uit andere landen zijn vaak incompleet of verouderd.