Sjeik Qatar koopt nog een Nederlandse private bank

Het kantoor van Insinger op de Herengracht in Amsterdam. Foto Maurice Boyer

Twee van de oudste Nederlandse banken voor vermogende particulieren gaan samen. Insinger de Beaufort wordt voor een onbekend bedrag overgenomen door Theodoor Gilissen Bankiers, zo maakten beide banken dinsdag bekend.

Als De Nederlandsche Bank instemt met de overname is die naar verwachting begin 2017 formeel een feit. De combinatie telt dan ruim 400 medewerkers en heeft zo’n 20 miljard euro vermogen onder beheer.

Op dat moment belandt ook Insinger de Beaufort in Qatarese handen. Het bedrijf achter Theodoor Gilissen is KBL European Private Bankers: een Luxemburgse holding, die in handen is van sjeik Hamad bin-Jassim bin Jabr al-Thani, de voormalige premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar en een van de rijkste mensen op aarde, met een geschat vermogen van 10,5 miljard euro.

De Belgische bank KBC verkocht KBL, moederbedrijf van Theodoor Gilissen, in 2012. Insinger wordt nu overgenomen van de BNP Paribas en is de derde overname door KBL van een private bank in anderhalf jaar.

Die overnames sluiten naadloos bij de bredere trend van fusies en overnames in de wereld van private banking. KPMG omschrijft afgelopen overnamejaar als „intens”, een verwachting die het ook voor dit jaar uitspreekt. Consolidatie is logisch vanwege onder meer investeringen in IT en oplopende kosten om aan eisen van toezichthouders te voldoen.

De vandaag aangekondigde fusie komt echter niet voort uit die afwegingen, zegt bestuursvoorzitter Peter Sieradzki van Insinger. De overname is „geen noodzaak”, zijn bank is groot en winstgevend genoeg om zelfstandig te blijven. Desalniettemin is hij „erg enthousiast” over schaalvoordelen en versterking van de markpositie die de fusie zou opleveren.