Verdachte Schiphol blijft vastzitten

Honderden reizigers zaten urenlang vast op de luchthaven nadat een man was opgepakt na een “verdachte situatie”.

Leden van de Koninklijke Marechaussee voor luchthaven Schiphol. Foto Michel van Bergen / ANP

Er zijn geen explosieven gevonden in de bagage van een dinsdagavond op Schiphol gearresteerde verdachte, toch zit hij woensdagochtend nog vast. De Koninklijke Marechaussee hield voor winkelcentrum Schiphol Plaza de man aan na een “verdachte situatie”.

Verschillende delen van het vliegveld, zoals parkeerplaatsen en een busplatform voor Schiphol Plaza, werden door de Marechaussee afgezet vanwege onderzoek. Daarbij werd ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. Die controleerde de achtergebleven bagage van de aangehouden man, maar deze bleek geen explosieve of gevaarlijke stoffen te bevatten.

De veiligheidssituatie GRIP2 werd afgekondigd, wat betekent dat er sprake was van een ‘incident met duidelijke uitstraling naar de omgeving’. Woensdagochtend wilde de Koninklijke Marechaussee nog niks zeggen over de aard van de melding die was gedaan, of over de achtergrond van de man die is opgepakt. De situatie had geen gevolgen voor het vliegverkeer en zal dat woensdag ook niet hebben, laat de luchthaven weten op Twitter.

Busplatform onbereikbaar

Door de afzetting van de omgeving zaten vele honderden reizigers urenlang vast op de luchthaven. Zij konden niet bij hun auto komen omdat verschillende parkeerplaatsen waren afgezet. Pas rond half twee afgelopen nacht konden zij hun reis vervolgen.

Twitter avatar TonyFonderson Tony Fonderson Some sort of Security threat is going on At Amsterdam Schiphol airport now… https://t.co/aG3lpj2wa0

Naast het incident op Schiphol deed zich rond 22.00 uur op Leiden Centraal een ‘verdachte situatie’ voor. De melding bleek vals alarm. Eén persoon is er aangehouden voor ondervraging, meldt persbureau ANP.

    • Menno Sedee
    • Jorg Leijten