Rood-wit gaat nooit verloren, SP-AR-TA

Kampioen Jupiler League Sparta keert terug in de eredivisie. Na vijf jaar mismanagement en zeven trainers maakte Alex Pastoor de hoge verwachtingen waar.

De spelers van Sparta vieren na de overwinning op Jong Ajax het lang verwachte kampioenschap en de promotie naar de eredivisie.
De spelers van Sparta vieren na de overwinning op Jong Ajax het lang verwachte kampioenschap en de promotie naar de eredivisie. Foto Kay in ’t Veen/ANP

Gewoonlijk is Rob Westerhof een statige voetbalbestuurder die niet snel zal zingen in zijn auto. Maar dit seizoen leek hij soms zichzelf niet. Na bijna elk duel van Sparta reed de voorzitter zo opgetogen naar huis dat hij Frank Sinatra opzette en met hem het leven bezong. „Eindelijk was het weer ouderwets genieten op Het Kasteel”, aldus Westerhof.

Na een jaar vol overwinningen veroverde Sparta maandagavond de titel in de eerste divisie met een 3-1 overwinning op Jong Ajax. Na de late gelijkmaker van Ajax heerste er even ongeloof. Het typische gevoel onder Sparta-fans dat hun club het wel weer zou weggeven, na alle ellende van de afgelopen jaren. Maar in de 84ste en 86ste minuut verlosten Michel Breuer en Sherjil Mac-Donald Sparta definitief van de eerste divisie.

Donny van der Beek

Wat daarna gebeurde, was net zo voorspelbaar als het ritueel waarbij KNVB-directeur Bert van Oostveen de kampioensschaal toonde vanuit zijn kofferbak. De stadionspeaker in stadion Het Kasteel had er nog voor gewaarschuwd: „Wie het veld betreedt, kan worden gestraft met een stadionverbod.” Maar na het fluitsignaal was de eerste brutale supporter de reclameborden nog niet over of er volgden er nog honderden. Een paar van hen gingen op het veld nog op de foto met Ajax-speler Donny van de Beek die niet op tijd had kunnen wegvluchten.

Hij bleef kalm onder deze merkwaardige situatie. Wetend dat dit niet zijn avond was, maar die van Sparta. De traditieclub die sinds 1959 heeft moeten wachten op een kampioenschap en zes jaar op een terugkeer in de eredivisie.

Zes lange jaren waren het, waarin de bestuurders er maar niet aan konden wennen dat Sparta niet meer op primetime zondagavond te zien was, bij Studio Sport, maar verstopt op vrijdagavond bij SBS. Uit onmacht versleten ze zeven trainers in vijf jaar tijd. Bij de veronderstelling dat Sparta thuishoorde op het hoogste niveau, paste geen genade voor oefenmeesters die dat ideaalbeeld niet vlot genoeg konden realiseren.

Bierkaai

Toen kwam Alex Pastoor. Het was januari 2015 en de eigengereide trainer maakte het bestuur al snel kenbaar dat Sparta al vijf jaar in de ontkenningsfase zat. Een potentiële eredivisieclub die al vijf jaar in de eerste divisie speelde, dat was krom. In zijn ogen was de promotiedrift voornamelijk gebaseerd op opportunisme, geen visie. Pastoor: „Er werden keer op keer onrealistische verwachtingen gewekt, met als gevolg dat er een atmosfeer ontstond waar niet tegenop te werken is. Het was vechten tegen de bierkaai.”

Hij bracht het bestuur tot inkeer. Op korte termijn promoveren werd niet langer de leidende doelstelling, maar duurzaam presteren, zoals Pastoor dat noemt. In zijn kantoor heeft hij alle krantenkoppen opgehangen van de verslagen in de Rotterdamse editie van het AD. „Om aan te geven dat de buitenwereld grillig reageert. De ene week worden we kampioen, het andere zijn we weer niet goed genoeg. In een wereld die zo opportunistisch heen en weer springt met mening over trainers en spelers, proberen wij gewoon onverstoorbaar ons werk te doen.”

Proosten

Maandag ging hij opnieuw op de schouders op de plek waar hij in 2010 met Excelsior promoveerde ten koste van Sparta. Maar ditmaal als de trainer die stadion Het Kasteel weer veranderde in een onneembaar slot. Hij zei eerder dit seizoen dat hij slecht is in het vieren van succes. Altijd weer bezig met de volgende wedstrijd. Maar nu de resterende duels er niet meer toe doen, kon hij niet anders dan proosten op dit succes.

Op de hoofdtribune hield niemand zich nog in. Zelfs deftige mannen in lange regenjassen stonden te swingen voor hun stoeltje. De klassieken kwamen weer tot leven. Sparta is terug.

    • Fabian van der Poll