Roadburn Metal Menukaart

Extreme metal is als pittig voedsel: sommigen happen zonder te knipperen een lepel sambal oelek weg, anderen levert dat permanente schade in het maag-darmstelsel op. Of in elk geval dat gevoel. Ook aan Festival Roadburn moet je misschien even wennen. Het jaarlijkse stoner/doom/sludge/black/death metal festival in en rond de 013 in Tilburg, is een van de beste metalfestivals die je kunt vinden, waar zo’n 17.000 bezoekers uit de hele wereld naartoe komen. Maar waar begin je, als nieuwkomer?

Zie Roadburn als een groot, vermaard Thais eethuis. Binnen liggen heerlijk geurende groenten en verschillende soorten vlees, maar je weet niet of die rode spikkeltjes onschuldige stukjes tomaat zijn, of slokdarm-vernietigende chilipepers. Als je er geen kaas van hebt gegeten, bijt je zo in de verkeerde curry.

Zie daarom hier de Roadburn Metal Menukaart met een selectie van must-see tips voor het festival. Let op de pepers: bij geen of weinig kun je er rustig binnenlopen zonder rock- of metaltraining. Hoe meer pepers, hoe heftiger de geluidsmuur en hoe meer last je hebt bij het opstaan de volgende ochtend. Bouw het rustig op, en vergeet de soep van de dag niet.

    • Peter van der Ploeg