Qatarese sjeik koopt Nederlandse private bank

De nieuw gevormde private bank komt in handen van de Qatarese sjeik Hamad bin-Jassim.

Het kantoor van Insinger op de Herengracht in Amsterdam. Foto: Maurice Boyer / NRC

Twee van de oudste Nederlandse banken voor vermogende particulieren gaan samen. Insinger de Beaufort wordt voor een onbekend bedrag overgenomen door Theodoor Gilissen Bankiers, zo maakten beide banken dinsdag bekend. Op dat moment belandt ook Insinger de Beaufort in Qatarese handen.

Als De Nederlandsche Bank (DNB) instemt met de overname is de fusie naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 formeel een feit. De combinatie telt dan ruim vierhonderd medewerkers en heeft zo’n 20 miljard euro vermogen onder beheer.

Het bedrijf achter Theodoor Gilissen is KBL European Private Bankers: een Luxemburgse firma die in handen is van sjeik Hamad bin-Jassim bin Jabr al-Thani, de voormalige premier en minister van Buitenlandse Zaken van Qatar en een van de rijkste mensen op aarde, met een geschat vermogen van 10,5 miljard euro.

De Belgische bank KBC verkocht in 2012 KBL, het moederbedrijf van Theodoor Gilissen. Insinger wordt nu overgenomen van BNP Paribas en is de derde overname van KBL van een Europese private bank in 18 maanden.

Meerdere overnames in private banking

Die overnameactiviteiten sluiten naadloos bij de bredere trend van fusies en overnames in de wereld van private banking. KPMG omschrijft afgelopen overnamejaar als “intens”, een verwachting die het ook voor dit jaar uitspreekt. Consolidatie is logisch vanwege onder meer investeringen in IT en toegenomen kosten om aan eisen van toezichthouders te voldoen.

De vandaag aangekondigde fusie komt echter niet voort uit die afwegingen, zegt bestuursvoorzitter Peter Sieradzki van Insinger de Beaufort. De overname is “geen noodzaak”, zijn bank is groot en winstgevend genoeg om op zichzelf te blijven bestaan. Desalniettemin is hij erg “erg enthousiast” over de schaalvoordelen die de fusie oplevert.

    • Camil Driessen