Plasterk getuige in zaak tegen Van Rey

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) moet getuigen in de strafzaak tegen politicus Jos van Rey. Hij wordt waarschijnlijk volgende week gehoord.

De rechtbank honoreerde maandag het verzoek van Van Reys advocaat Gitte Stevens om de bewindsman op te roepen. Die vroeg daarom na een tweet van Plasterk. Volgens de rechtbank kan de minister over informatie beschikken die mogelijk in het belang van de verdediging is.

Van Rey werd vorige week tijdens een zitting geconfronteerd met de verdenking dat hij informatie gelekt zou hebben bij de benoeming van een burgemeester. Daarop zei Van Rey dat kandidaten tijdens dat soort procedures geregeld „binnen de partijlijn” worden bijgepraat over vertrouwelijke informatie. Plasterk twitterde vervolgens: „Ik heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs [commissarissen van de koning] voorgedragen zien worden. ‘Iedereen doet aan klankborden’ is niet waar.”

Stevens noemde die tweet „ongehoord”, een schending van de trias politica (scheiding der machten) en het bewijs dat er sprake is van „een politiek proces”.

De rechtbank boog zich maandag ook over de vraag of ze bevoegd is Van Rey te berechten. De feiten waarvan de VVD-politicus wordt verdacht, vonden plaats toen hij wethouder én Eerste Kamerlid was. Van ambtsmisdrijven verdachte parlementariërs dienen te worden berecht door de Hoge Raad. De wet eist dan wel duidelijk verband tussen misdrijf en ambt.

Het OM vindt de rechtbank bevoegd; Van Rey beging zijn ambtsmisdrijven als wethouder. Stevens vindt de rechtbank niet bevoegd wat de aanklacht betreft van lekken rond de burgemeestersbenoeming; dat deed Van Rey als senator, met een telefoon van de Eerste Kamer.

De rechtbank stelt haar oordeel over de bevoegdheid nu uit tot het vonnis in de zaak in juni. Eerst wil ze helder krijgen wat Van Rey deed als wethouder en wat als senator.

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen