Pas op, overal spoilers!

Een nieuwe site verklapt de belangrijkste plottwists van elke film die je uitkiest.

De homepage van Spoil Me. Foto screenshot Spoilme.io.

Pas op, kijk uit, wat je hier leest kan je kijkervaring verpesten. Het is een fenomeen dat ingeburgerd is geraakt in de hoogtijdagen van televisieseries en bingewatchen: het waarschuwen voor spoilers. Nu is er een site die er juist een sport van maakt alle plottwists te verklappen.

Wie naar Spoil Me gaat, ziet in eerste instantie niets meer dan een enkele zoekregel. Maar wie in die zoekregel een filmtitel invoert, loopt het risico het einde van de film te lezen. Wie dus films als Titanic, Avatar, The Sixth Sense, Jaws en E.T. the Extra-Terresttial nog niet heeft gezien, kan het beste even de andere kant opkijken.

Vreemde spoilers

Vanwege spoileroverwegingen hebben we ze hierboven niet laten zien, maar ook van veel nieuwe films kun je de verrassende wendingen zo oproepen. De zoekbalk is gekoppeld aan de database van de filmsite IMDB, dus werkelijk alle filmtitels zijn te vinden. Toch zul je niet bij alle films ook spoilers aantreffen. Het Franse bedrijf Buddyweb, dat de site zowel in het Frans als in het Engels heeft ontworpen, laat die namelijk invoeren door de bezoekers.

Dat zorgt hier en daar voor vreemde, niet altijd even nette, maar vaak wel hilarische opmerkingen over de al dan niet grote twists in films:

De allerergste functie van de site komt nadat je de film al voor jezelf verpest hebt; een deelknop voor social media zoals Facebook en Twitter. Wie daarvan gebruik maakt, loopt dan wel weer het risico weinig vrienden over te houden.

    • Sam de Voogt