Modigliani mogelijk naar rechtmatige eigenaar dankzij panama papers

Een schilderij van Modigliani komt mogelijk terug bij de rechtmatige eigenaar dankzij de Panama Papers.

Zittende man met stok (1918)
Zittende man met stok (1918) Amedeo Modigliani

Een schilderij van Modigliani komt dankzij informatie uit de Panama Papers mogelijk terug bij zijn rechtmatige eigenaar. Maandag nam de Zwitserse justitie het indertijd door de nazi’s geroofde doek, Zittende man met een stok (1918), in beslag. Het schilderij was opgeslagen bij het International Art Center in Genève. Uit de Panama Papers zou nu blijken dat dit IAC feitelijk een brievenbusmaatschappij is van de kunsthandelaarsfamilie Nahmad.

Amedeo Modigliani

Zittende man met stok (1918). Amedeo Modigliani

Het doek is indertijd door de nazi’s geroofd van de Joodse galeriehouder Oscar Stettiner. Diens kleinzoon Philippe Maestracci claimt het schilderij al langer. Tot nu toe ontkende David Nahmad er de huidige eigenaar van te zijn, volgens hem was het IAC dat. Tegen Radio-Canada zei Nahmad, die zelf Joods is: „Ik zou niet kunnen slapen als ik wist dat ik een in de oorlog geroofd schilderij bezat.” Zittende man met een stok is nu 22 miljoen euro waard.

In de Panama Papers komen meer namen van bekende kunstverzamelaars voor. Onder anderen de Spaanse familie Thyssen-Bornemisza, de Chinese entertainment-magnaat Wang Zhongjun en Marina Ruiz-Picasso, de kleindochter van de schilder, hebben via de Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca brievenbusmaatschappijen opgericht voor transacties van dure kunst. Het gaat onder meer om kunstwerken van Van Gogh, Rembrandt, Chagall, Matisse, Basquiat en Warhol. Autoriteiten zijn bang dat kunstverkopen hierdoor buiten het zicht blijven en belastingontduiking mogelijk wordt gemaakt. (NRC)