Pak toch die motorclubs eens aan!

Politici roepen om actie tegen gewelddadige motorclubs. Maar welke actie?

Foto ANP / Jean-Pierre Geusens
Foto ANP / Jean-Pierre Geusens Leden van motorclub Bandidos bij de rechtbank in Maastricht.

Opstelten doet niet genoeg

Het was een opvallend optreden van beginnend Tweede Kamerlid Jeanine Hennis (VVD) begin 2012 bij Pauw & Witteman. En dapper ook. Ze zat tegenover Satudarah-leider Henk Kuipers en bepleitte een verbod op criminele motorclubs. „Alles wijst erop dat de clubstructuur faciliterend is aan de georganiseerde misdaad”, zei Hennis, nu minister van Defensie. In 2011 zei ze al dat verantwoordelijk minister en partijgenoot Ivo Opstelten „niet genoeg” deed.

Na een schietpartij tussen motorclubs bij een Van der Valkhotel in Rotterdam, afgelopen donderdag, is die politieke discussie weer terug. PvdA en CDA willen weten: waar blijft dat verbod?

Dan maar hopen op het OM

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zal uitleggen dat hij geen motorclubs kan verbieden. Dat is in strijd met de grondwettelijke vrijheid van vereniging. Daarom vestigen Kamerleden hun hoop op het Openbaar Ministerie, dat kan proberen om motorclubs via de rechter te laten verbieden. Dat is een paar keer geprobeerd, maar nog nooit gelukt.

Al met al duurt het wel lang. „Ik ben zelf ook ongeduldig”, zegt Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA). Maar hij wil niet in de „regelreflex” schieten door wetgeving voor te stellen die misschien niet eens nuttig is.

VVD’er Ockje Tellegen kijkt uit naar de uitspraak in een nog lopende zaak tegen motorclub Bandidos in Limburg. Het OM wil dat de rechter de club daar bestempelt als een ‘criminele organisatie’. „Dat zou een eerste stap zijn op weg naar een verbod.”

Lost Hennis het op?

Ook Tellegen vindt zoals veel politici dat het lang duurt: „Kennelijk omdat er juridisch een hoop haken en ogen aan zitten.”

Als er tijdens deze kabinetsperiode geen oplossing meer komt, kan minister Hennis het wellicht zelf proberen. Ze heeft al tegen ingewijden gezegd dat ze na de verkiezingen weer voor de VVD beschikbaar is als minister. Maar niet van Defensie. Misschien is Veiligheid en Justitie een idee.

    • Christiaan Pelgrim