‘Mylan moet gebruik middel bij executies voorkomen’

De in Nederland gevestigde farmaceut maakte een, naar eigen zeggen in de VS misbruikte, spierverslapper.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Ken Piorkowski / Flickr (CC)

Farmaceuticabedrijf Mylan moet zich inzetten om te voorkomen dat zijn geneesmiddelen gebruikt worden bij de executie van gevangenen in de Verenigde Staten. Dat vindt het Nationaal Contactpunt (NCP), onafhankelijke instelling die er op toeziet dat in Nederland de OESO-richtlijnen voor internationaal investeringsbeleid worden nageleefd. Mylan is in Nederland gevestigd en moet zich dus aan de Nederlandse regels houden, vindt het NCP.

Mylan produceert de spierverslapper rocuronium bromide, die gebruikt is als onderdeel van de medicijnencocktail waarmee in de VS gevangenen worden geëxecuteerd. Volgens het NCP wordt de doodstraf in Nederland als mensenrechtenschending beschouwd, en mag een in Nederland gevestigd bedrijf daar volgens de OESO-richtlijnen niet aan meewerken.

Mylan liet eerder in een verklaring weten dat het middel niet bedoeld is voor executies. De spierverslapper zou door een partij in India geproduceerd worden en door de gevangenissen gekocht zijn bij de groothandel:

“Het bedrijf keurt distributie van zijn producten voor gebruik bij dodelijke injecties af, wat ook geldt voor enig ander gebruik buiten de goedgekeurde product informatie of de zorgstandaarden.”

De zaak was aangespannen door mensenrechtenadvocaat Bart Stapert. Verschillende pensioenfondsen kondigden aan niet meer in het bedrijf te willen investeren. Mylan zelf heeft naar eigen zeggen inmiddels maatregelen getroffen om te voorkomen dat de spierverslappers nog voor executies gebruikt kunnen worden.

    • Bastiaan Nagtegaal