Oostenrijk gaat controles Brennerpas aanscherpen

De Oostenrijkse plannen worden kritisch ontvangen in Brussel en Rome.

Grenscontrole op de Oostenrijks-Italiaanse grens bij de Brennerpas.
Grenscontrole op de Oostenrijks-Italiaanse grens bij de Brennerpas. Foto: Dominic Ebenbichler / Reuters

Oostenrijk gaat uiterlijk per 1 juni de Brennerpas, op de grens met Italië, verscherpt controleren. Dat meldt persbureau Reuters. Er gelden al strengere controles op de aangrenzende landen die de Balkanroute vormen.

De Brennerpas is de belangrijkste doorgang voor vrachtverkeer door de Alpen. De exacte datum van de verscherpte grensbewaking hangt af van het aantal migranten dat de komende weken via die weg probeert om in Oostenrijk te raken. Ook wordt er nog gebouwd aan een nieuw grensbewakingscentrum, zo zei de Oostenrijkse minister van Defensie Hans Peter Doskozil.

Op de vraag of Oostenrijk een hek langs de grens gaat bouwen, reageerde Doskozil door te zeggen dat er een systeem komt dat “lijkt op de overgang met Slovenië.” Bij die grensovergang is een systeem van hekken, tenten en bewaakte wegen aangelegd. Een woordvoerder van de Oostenrijkse politie liet aan Reuters weten dat er al is begonnen met het storten van beton voor een registratiepunt, barrières en andere gebouwen bij de Brennerpas.

Brussel en Rome reageren bezorgd

In Brussel wordt bezorgd gereageerd op de Oostenrijkse plannen. Een woordvoerster van de Europese Commissie liet weten dat de Brennerpas als “essentieel” wordt gezien voor de vrijheid van beweging in de EU. Ze zei dat de plannen voor verscherpte controles “nauwlettend in de gaten worden gehouden.”

Er klonk ook kritiek uit buurland Italië. Minister Sandro Gozi van Europese Zaken keurde in een verklaring het plan van Wenen af:

“Door geïmproviseerde muren op te gooien, lossen we onze problemen niet op. (…) Wenen zou deze beslissing moeten herzien, omdat die ingaat tegen zowel de Europese regels als de vriendschap tussen Oostenrijk en Italië.”

    • Sjoerd Klumpenaar