Ook ABN-dochter komt voor in Panama Papers

Martello vertegenwoordigt rijke wereldburgers via de Britse Maagdeneilanden. Niks mis mee, zegt ABN.

Via dochterondernemingen van ABN Amro kunnen rijke particulieren met buitenlandse vennootschappen uit zicht van de fiscus blijven. Dat blijkt volgens Trouw en het Financieele Dagblad uit de Panama Papers.

In de Papers staat de op Guernsey gevestigde ABN-dochter Martello vermeld als een bedrijf dat optreedt als ‘nominee shareholder’. Dat betekent dat Martello als aandeelhouder optreedt voor de daadwerkelijke eigenaar van de aandelen. ABN Amro is de enige grote Nederlandse bank die zulke diensten aanbiedt.

Martello is blijkens de Papers aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Onduidelijk is wie achter die vennootschappen zit. Foute boel? Zeker niet, benadrukt een woordvoerder van ABN Amro. Het valt onder de tak private banking: bankieren voor vermogende particulieren. „Met de dienst bedient ABN Amro mensen die internationaal beleggen.”

Zulke „wereldburgers” die reizen en hun vermogen internationaal gespreid hebben, beleggen tegelijk in New York, Amsterdam, Hongkong en Londen. Daar speelt ABN Amro met de shareholderservice op in, benadrukt de bank. „Wij nemen die administratie uit handen. Dat is een dienst die wij graag aanbieden.”

Maar daar is dus niets fouts aan, vindt de bank. „Het ontslaat mensen niet van aangifte doen.” De woordvoerder benadrukt dat de reden dat ABN voorkomt in de Papers een mailwisseling is met Mossack Fonseca -het Panamese kantoor waar de Panama Papers vandaan komen. ABN weigerde daarin om privacygevoelige informatie van klanten te delen.

De bank had maandag op de beurs geen last van de onthullingen. Het aandeel steeg 1,74 procent.