Onderzoek naar telefoontaps Macedonië gestaakt

De oppositie, die het schandaal aan het licht bracht, eist nu het aftreden van president Gjorge Ivanov.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ontmoet de Macedonische president Gjorge Ivanov.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ontmoet de Macedonische president Gjorge Ivanov. Foto Bart Maat / ANP

De Macedonische politici die verdacht werden van betrokkenheid bij een groot afluisterschandaal worden niet vervolgd. President Gjorge Ivanov kondigde dinsdag aan dat het onderzoek naar de zaak wordt gestaakt, meldt Reuters. Voor de oppositie was dat besluit aanleiding om het aftreden van Ivanov te eisen.

Tegen verslaggevers legde Ivanov uit dat hij een einde wil aan “de kwelling” die zijn land flinke schade heeft toegebracht. Macedonië is al meer dan een jaar in de ban van het afluisterschandaal dat door de oppositie aan het licht werd gebracht. Sinds 2006 zouden meer dan tienduizend Macedoniërs zijn afgeluisterd.

Oppositie spreekt van staatsgreep

Onder meer journalisten en rechters zijn op grote schaal getapt, zo meent de oppositie. Dat zou zijn gebeurd op verzoek van voormalig president Nikola Gruevski – die in januari aftrad – en zijn bondgenoten. Nu president Ivanov het onderzoek naar de beschuldigingen heeft stilgelegd, is volgens de oppositie ook diens positie onhoudbaar geworden, aldus oppositieleider Zoran Zaev:

“Wij eisen het aftreden van Gjorge Ivanov. Als hij niet opstapt, drijven wij deze staat naar de afgrond. Dit is een staatsgreep. Wij zullen alle middelen gebruiken om dat te voorkomen.”

Ook vanuit Brussel werd het besluit van Ivanov stevig veroordeeld. Verantwoordelijk eurocommissaris Johannes Hahn zei dat Ivanovs handelen “niet overeen komt met mijn begrip van de wet”. Ook vroeg Hahn zich op Twitter hardop af of geloofwaardige parlementsverkiezingen - gepland voor begin juni - in Macedonië nog wel mogelijk zijn.

Twitter avatar JHahnEU Johannes Hahn #Skopje: Today’s actions of President #Ivanov are not in line with my understanding of #rule of law. 1/4
Twitter avatar JHahnEU Johannes Hahn In light of these developments, I have serious doubts if credible elections are still possible 2/4
    • Joost Pijpker