‘Huurmoordenaar’ voor MH17-onderzoeker gepakt

In Oekraïne is een man gearresteerd die vorig najaar zou hebben gepoogd een MH17-onderzoeker te vermoorden. Volgens het Oekraïense openbaar ministerie moest forensisch specialist Oleksandr Roevin, die betrokken is bij het onderzoek naar de ramp met de Maleisische Boeing in juli 2014, worden gedood om te voorkomen dat hij vorig najaar zou deelnemen aan een expertbijeenkomst over de MH17-crash van de Nederlandse justitie.

Oleksandr Roevin, directeur van het forensisch onderzoeksinstituut in Kiev, dat inzake de MH17-ramp samenwerkt met de Onderzoeksraad voor Veiligheid en met justitie in Nederland, werd op 18 november voor zijn huis in de Kievse wijk Obolon vanuit een auto door zijn knieën geschoten. Een week later zou hij in Den Haag de bevindingen van zijn onderzoek bekendmaken. Volgens de militair procureur-generaal Anatoli Matios, die maandag de arrestatie van de ‘killer’ bekendmaakte, zullen de onderzoeksresultaten nu in mei aan het OM in Nederland worden overgebracht.

Matios zei dat de verdachte mogelijk handelde in opdracht van derden. Daarmee doelde hij op Rusland. Bij huiszoekingen zouden wapens zijn gevonden van een fabriek in Toela, een Russische stad ten zuiden van Moskou die bekendstaat om zijn wapenindustrie.

Volgens Matios had de moordenaar contact met criminelen van de Krim en zou hij kort voor de aanslag een telefoontje uit Rusland hebben gekregen, meldt de Russische krant Moskovski Komsomolets. De krant zet daar vraagtekens bij en vraagt waarom de Oekraïense autoriteiten het onderzoek van Roevin niet anderszins aan Den Haag hebben overgedragen.

De MH17-ramp is onderwerp van permanente strijd tussen Rusland en Nederland. Moskou heeft zich niet neergelegd bij het technische rapport van de Onderzoekraad, waarin staat dat het passagiersvliegtuig is neergeschoten met een Boek-raket die waarschijnlijk is gelanceerd vanaf gebied dat in juli 2014 onder controle stond van pro-Russische separatisten.

    • Hubert Smeets