Lagarde sceptisch over oplossing

Belastingontwijking moet aangepakt worden vindt de IMF-baas, maar ze ziet „gigantische obstakels”.

Na de onthullingen over de Panama Papers is het tijd om anders over belastingen te gaan nadenken. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag gezegd bij een discussie bij de Wereldbank in Washington. Tegelijkertijd sprak ze de vrees uit dat staten hervormingen zullen frustreren.

„Ik denk dat dit een kwestie is waar we buiten de bestaande kaders moeten denken. Er zijn te veel kaders op het gebied van belastingen en daar buiten treden is erg belangrijk”, zo citeert The Guardian een van de machtigste vrouwen in de financiële wereld.

Tegelijkertijd waarschuwde Lagarde dat staten beslissingen over belastingregels bijvoorbeeld nooit aan een internationaal lichaam als de Verenigde Naties zullen overlaten.

Lagarde spreekt van „gigantische hordes en obstakels” bij een internationale aanpak van belastingontwijking, omdat belastingheffing volgens haar dé belichaming van soevereiniteit van landen is. Inperking daarvan zal niet zomaar geaccepteerd worden. „Als die soevereiniteit wordt aangetast zal daar sterk verzet door veel landen tegen en door vele andere krachten tegen zijn”, aldus de IMF-directeur.

Daarom ziet Lagarde ook geen heil in het optuigen van een internationaal onafhankelijke organisatie onder VN-vlag om belastingontwijking te voorkomen, zoals ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft voorgesteld. Ook topman Jim Yong Kim van de Wereldbank gelooft daar niet in, zo zei hij tijdens de bijeenkomst. „We moeten voorzichtig zijn met het denken dat de oplossing voor een probleem ligt in het oprichten van een nieuwe instantie.”