Goldman Sachs schikt voor 4,4 miljard euro met justitie in VS voor rommelhypotheken

Goldman Sachs heeft een definitieve schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de handel in herverpakte hypotheken. De bank betaalt ruim 5 miljard dollar (4,4 miljard euro) en erkent een lijst misdragingen, maar de verantwoordelijke bankiers worden niet vervolgd. Dat heeft het ministerie maandag bekendgemaakt.

De handel met ‘rommelhypotheken’ leidde tot de kredietcrisis in 2007. Bundels tophypotheken werden doorverkocht als veilige investeringen, maar toen de rente steeg konden veel huiseigenaren de maandlasten niet opbrengen. De huizenprijzen daalden, banken leden grote verliezen en het financiële systeem klapte in elkaar.

De schikking van 5 miljard dollar van Goldman Sachs bestaat uit onder meer een boete van 2,4 miljard dollar en 1,8 miljard dollar aan gedupeerde huiseigenaren. Goldman maakte de schikking in januari al bekend, maar daarna kwam justitie met meer beschuldigingen.

Met een ‘feitelijke verklaring’ erkent de bank nu „foute en misleidende” informatie aan investeerders te hebben gepresenteerd, terwijl de bank wist dat haar producten vol met rommelhypotheken zaten. Andere banken hebben de afgelopen jaren ook grote schikkingen getroffen met de Amerikaanse justitie, zoals Bank of America (16,7 miljard dollar), Citigroup (7 miljard dollar) en JPMorgan Chase (13 miljard dollar). (NRC)