Keiko presidentskandidaat, met vader in de cel

Dochter van gevangene en ex-president Alberto Fujimori won eerste ronde in Peru, maar ze wordt gewantrouwd.

Komt er weer een Fujimori aan het hoofd van de regering? De eerste ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen werden zondag gewonnen door Keiko Fujimori (40). Ze kreeg 39 procent van de stemmen en moet het op 5 juni opnemen tegen voormalig IMF-econoom en oud-minister van mijnbouw Pedro Kuczynski, die 24 procent van de stemmen kreeg.

Keiko is de dochter van Alberto Fujimori, de president die het land tussen 1990 en 2000 met harde hand regeerde en nu een 25-jarige gevangenisstraf uitzit wegens mensenrechtenschendingen en corruptie.

Keiko Fujimori, leider van de centrum-rechtse Fuerza Popular, balanceert op een dun koord. Ze probeert de aanhang van haar vader te trekken door te beloven net als hij hard op te treden tegen misdaad en de rudimenten van de guerrillabeweging Lichtend Pad, die in de aanloop naar de verkiezingen nog drie mensen ombracht.

Tegelijkertijd moet Fujimori veel wantrouwen wegnemen. Begin deze maand tekende ze bij een verkiezingsdebat een verklaring waarin ze beloofde mensenrechten, democratie en vrije pers te zullen respecteren. Ook heeft ze beloofd niet te proberen haar vader vrij te krijgen. Desondanks gingen afgelopen woensdag zo’n 30.000 Peruanen de straat op om tegen haar te betogen.

De datum van die demonstratie was geen toeval. Op 6 april was het 24 jaar geleden dat Fujimori senior in een ongeëvenaarde „zelfstaatsgreep” het Congres ontbond, het leger de straat op stuurde en de Peruanen liet kennismaken met zijn speciale doodseskader, de Grupo Colina.

Toch is Alberto Fujimori bij veel Peruanen nog steeds geliefd. Tenslotte redde hij Peru van hyperinflatie en wist hij na twee decennia burgeroorlog, die aan 69.000 mensen het leven kostte, Lichtend Pad te marginaliseren.

Dochter Keiko is al sinds haar negentiende actief in de politiek. Na de scheiding van haar ouders werd ze in 1994 door haar vader officieel als First Lady aangewezen. Meteen na haar studie in de VS werd ze in het Peruaanse Congres gekozen. In 2011 deed ze ook al mee aan de presidentsverkiezingen. Ze verloor toen in de tweede ronde maar net van de president die nu opstapt, Ollanta Humala. Fujimori’s kans dit keer wél te winnen, is volgens peilingen kleiner dan die van haar tegenstander, die niet de beladen F-naam draagt.

Overigens is de kans dat Peru sterk verandert na 5 juni niet groot nu de links-nationalistische kandidaat Verónika Mendoza (17 procent van de stemmen) niet meer in de race is. Zij wilde de macht van de mijnbouwsector beperken en de in 1993 door Fujimori doorgevoerde, zakenvriendelijke grondwet vervangen.

Zowel Fujimori als Kuczynski belooft het investeringsklimaat van het grondstofrijke Peru te bewaren, en te doen wat nog geen president is gelukt, ondanks twee decennia groei: zorgen dat ook het kwart van de Peruanen dat onder de armoedegrens leeft, hiervan profiteert.