Derde bestand houdt vooralsnog

De strijdende partijen in Jemen hebben, zoals afgesproken, in de nacht van zondag op maandag de wapens neergelegd. De wapenstilstand, die onder bemiddeling van de VN tot stand kwam, gaat vooraf aan nieuwe vredesbesprekingen, die maandag moeten beginnen in Koeweit. Het bestand lijkt grotendeels stand te houden, bevestigden de VN maandag.

Enkele uren voor de wapenstilstand zondag inging, vond wel dodelijk geweld plaats. In de centraal gelegen provincie Bayda kwamen volgens lokale functionarissen twintig mensen om. De hoofdstad Sana’a, zwaar gehavend door de oorlog, maakte wel een rustige nacht mee. Maar in de zuidwestelijke stad Taiz braken gevechten uit, enkele uren nadat het bestand inging.

Sinds het begin van het conflict werd al drie keer een wapenstilstand afgekondigd. De laatste trad half december in werking, maar werd begin januari beëindigd op initiatief van de Saoedische coalitie. Dit keer lijkt het bestand iets meer kans van slagen hebben: Saoedi-Arabië zoekt voorzichtig een uitweg uit het uitzichtloze conflict.

De Saoedische coalitie zal geen luchtaanvallen meer uitvoeren in aanloop naar de vredesbesprekingen. Al benadrukte een woordvoerder wel het recht op vergelding als het bestand wordt geschonden. Ook de Houthi’s behouden zich het recht voor een aanval te vergelden.