Bankenfonds moet kwakkelende Italiaanse banken redden

Het fonds gaat als laatste vangnet dienen voor Italiaanse banken met te veel ‘slechte’ leningen.

Foto: Reuters / Tony Gentile

Italië richt een fonds op ter waarde van zo’n 5 miljard euro, dat zwakkere banken en kredietverstrekkers moet helpen om van ‘slechte’ leningen af te komen en kapitaal aan te trekken. Dat meldt Bloomberg dinsdag.

Het fonds, Atlante genaamd, wordt gesteund door banken, verzekeraars en de Italiaanse overheid. Atlante gaat als laatste vangnet dienen voor banken die in de problemen zitten door ‘slechte leningen’ of gebrek aan kapitaal. Het wordt beheerd door Quaestio, een private partij, om te voorkomen dat Italië zich volgens EU-regels schuldig maakt aan staatssteun.

Met de oprichting van Atlante hoopt de Italiaanse premier Matteo Renzi het vertrouwen van investeerders terug te winnen. De afgelopen week werden de beurskoersen in Italië al opgestuwd door geruchten over de oprichting van het fonds.

Slechte leningen

Italiaanse banken verkeerden de afgelopen maanden in nood. Eind januari kelderden de koersen van de banken met een beursnotering wereldwijd; in Italië gingen die het hardst onderuit. Oorzaak is dat bij Italiaanse banken veel ‘slechte’ leningen uitstaan, oftewel krediet waarvan onzeker is of burgers en bedrijven het kunnen terugbetalen.

Het gaat om in totaal zo’n 360 miljard euro. Ook zijn er simpelweg te veel banken in Italië, waarvan een groot deel onvoldoende gekapitaliseerd is.

Italië lijdt nog altijd onder crisis

Het Italiaanse financiële systeem heeft in zijn geheel nog altijd te lijden onder de gevolgen van de financiële crisis. De Europese Centrale Bank (ECB) dringt al langer aan op hervormingen van het financiële stelsel in Italië. Die gaan relatief langzaam ten opzichte van andere Europese landen. Het land weigerde om noodprogramma’s af te sluiten met het IMF en de EU.

    • Sjoerd Klumpenaar